Deze verklaring van SAP volgt op beschuldigingen van Oracle in maart dat SAP vertrouwelijke informatie van Oracle zou hebben gestolen. SAP meldt dat Tomorrownow, dat in 2005 werd overgenomen door SAP, de bevoegdheid had om namens klanten materiaal van de Oracle-website te downloaden, maar dat hier enkele ongepaste downloads van patches en ondersteuningsdocumenten tussen zaten. Het bedrijf claimt echter dat het geen toegang had tot deze downloads.

SAP kondigt aan dat er een nieuw controlesysteem bij Tomorrownow komt om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen. "Zelfs één ongepaste download is onacceptabel in mijn ogen", zegt Henning Kagermann, topman van SAP. "Het spijt ons dat dit is gebeurd."

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft SAP gevraagd om documenten met betrekking tot de Tomorrownow-zaak. SAP heeft aangegeven dat het volledig wil meewerken aan dit verzoek, zo staat in de verklaring.

Aanklacht

Oracle stelde in de in maart ingediende aanklacht dat het ging om meer dan 10.000 ongeautoriseerde downloads van software en ondersteuningsmateriaal van de website van Oracle. In de aanklacht beschuldigt Oracle SAP van pogingen tot oneerlijke concurrentie met toekomstig economisch voordeel in het vooruitzicht.

Oracle heeft ontdekt dat er in november en december ongewoon veel downloadverkeer was vanaf de ondersteuningswebsite. Het bedrijf kwam erachter dat het medewerkers van SAP waren die op de site inlogden via oude klantgegevens of met klantgegevens waarvan de ondersteuningsperiode bijna verlopen was.

De aanklacht is ingediend tegen SAP, SAP Amerika, Tomorrownow en nog eens vijftig individuen, die volgens Oracle SAP-medewerkers zijn.

Schikking

In april zei SAP nog in een reactie op de aanklacht dat het niet van plan was een schikking te treffen met Oracle. In tegenstelling tot de uitspraken in april is Kagermann nu wel bereid om te schikken met Oracle. "SAP gaat alle opties onderzoeken, waaronder een mogelijke schikking", zegt Kagermann in een conference call.

Volgens de topman zullen de juridische procedures geen invloed hebben op de zaken van SAP in de Verenigde Staten. Ook stelt hij dat het bedrijf doorgaat met zijn Safe Passage-campagne om klanten van Oracle voor zich te winnen.

Om zijn klanten te blijven informeren over de vorderingen van de rechtszaak heeft SAP een speciale website ingericht.