De schadevergoeding is aanmerkelijk hoger dan SAP vond dat het moest betalen (40 miljoen dollar), maar ook weer flink minder dan de 4 miljard dollar die Oracle-baas Larry Ellison wilde hebben. Niettemin toonde Oracle zich tevreden met de uitspraak van de jury. Het is de hoogste schadevergoeding ooit toegekend voor schenden van het copyright, meldt Bloomberg.

De uitspraak markeert het einde van een drie weken durende rechtszaak waarin Oracle flink tekeer kon gaan tegen eeuwige rivaal SAP. De Duitse softwareleverancier moest diep door het stof en kon niet anders dan schuld bekennen op de meeste punten van de aanklacht.

Zaak sleept al jaren

De zaak speelt al jaren. SAP kocht het bedrijf TomorrowNow in 2005, terwijl dat bedrijf juist een onderhoudspartner was van Oracle en toegang had tot bepaalde systemen van de softwaregigant. Medewerkers van TomorrowNow maakten zich na de overname door SAP schuldig aan het downloaden van software en databestanden.

Oracle kwam daar vrij snel achter en stelde SAP verantwoordelijk. In 2008 werd de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank. SAP besloot direct TomorrowNow te sluiten om verdere schade te voorkomen, maar was te laat.

Hooglopende twist

De rechtszaak liep in de afgelopen weken wat uit de hand door een hoog oplopende twist tussen Larry Ellison en HP. De laatste ontsloeg ceo Mark Hurd, die vervolgens aan de slag ging bij zijn tennisvriend Ellison. Die ontstak weer in grote woede toen HP het aandurfde ex-ceo Leo Apotheker van SAP als nieuwe algemeen directeur aan te trekken.

Ellison houdt Apotheker mede verantwoordelijk voor de diefstallen via TomorrowNow en wilde hem als getuige voor de rechter slepen. Apotheker bleek echter van de aardbodem te zijn verdwenen en ook Ellisons ingehuurde privédetectives konden hem niet vinden. Apotheker dook maandag weer op bij de presentatie van HP’s kwartaalcijfers, ruim te laat om nog als getuige te kunnen worden verhoord.