De platenwinkels moesten in het boekjaar 2006/2007 een verlies van 795.000 euro optekenen op een omzet van 323 miljoen. Het jaar ervoor bedroeg de nettowinst nog 2,7 miljoen. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van een jaarrekening die de Free Record Shop inleverde bij de Kamer van Koophandel.

'Het nieuwe softwaresysteem kregen we niet goed aan de gang,' licht eigenaar Hans Breukhoven toe tegenover het FD. 'De bevoorrading van de winkels liep daardoor spaak. De magazijnen stonden vol en de winkels waren leeg.' En dat gebeurde allemaal in de drukste periode van het jaar, vlak voor de feestdagen.

De Free Record Shop was bezig om nieuwe SAP-software te te implementeren door het beursgenoteerde Ctac. Odyssey Systems werd eerder aan de kant geschoven als uitvoerende partij omdat het niet bleek te klikken tussen de twee partijen.

Schuldvraag

De winkeleigenaar weigert echter om Ctac de zwarte piet toe te schuiven. "Die hebben razend hun best gedaan om het voor elkaar te krijgen. Ik ga niet de beschuldigende vinger in hun richting wijzen."

Nee, volgens Breukhoven is de Free Record Shop uiteindelijk vooral zelf verantwoordelijk voor de problemen. Dat inkoop, voorraadbeheer en distributie niet meer op elkaar aansloten, kwam ook door fouten van het eigen personeel, aldus het FD. Bovendien steekt de eigenaar de hand in eigen boezem: "Ik heb op de knop gedrukt," zegt hij nu, terwijl softwareleverancier Ctac hem had gewaarschuwd niet zo vlak voor de feestdagen om te schakelen.

Logeerpartij

De softwareproblemen kwamen na drie jaar voorbereiding, maar in de laatste fase stapelde het ene probleem zich op het andere: "Er gingen 85 kleine dingen mis. Het werd één groot probleem." En nog steeds is Ctac bezig om onvolkomenheden uit het pakket te halen.

In de laatste weken voor de grote omschakeling werkten er dertig tot veertig man aan het voltooien van het automatiseringsproject. In de week voor de lancering logeerde de volledige afdeling zelfs op kantoor.

Hoewel de strop hem rond de drie miljoen euro kostte, kijkt Breukhoven nu toch met warme gevoelens terug op die tijd. "Het was eigenlijk een heel gezellige periode, toen iedereen op kantoor sliep. We hebben veel plezier gehad."

Breukhoven zegt dat hij sinds de opening van zijn eerste winkel in 1971 nooit verlies heeft geleden. Voor het huidige boekingsjaar rekent de Free Record Shop weer op een positief resultaat.