De grote online cursus (MOOC) legt aan zakelijke gebruikers de voordelen van de vernieuwende in-memory database uit en laat zien welke impact HANA kan hebben op branches. Geinteresseerden die mee willen doen moeten opschieten, want 9 april begint het afzien. SAP vraagt deelnemers twee tot vier uur per week te investeren en geeft de cursus in het Engels.

Lees ook: 'SAP's HANA grootste doorbraak sinds de pc' Klanten nog niet geheel tevreden over HANA 'SAP HANA verbleekt bij Oracle's in-memory technologie' SAP HANA: Databasekiller in wording?

Volgens de laatste cijfers van eind 2013 maakten 800 bedrijven in de wereld gebruik van de technologie die nu ook in de Business Suite van SAP verwerkt zit - dit is slechts een fractie van het totaal aantal klanten dat met het ERP-pakket werkt. Eerder dit jaar gaf SAP al online betaalde cursussen aan developers om ze te leren applicaties bovenop HANA te bouwen.

HANA werd in werd eind 2010 onthuld en door sommige experts "de grootste doorbraak sinds de pc" genoemd. In 2012 bleek uit een rondgang onder klanten die HANA gebruikten dat de database uitstekend presteerde, maar dat er nog kinderziektes aan de technologie kleefden. Implementeren van HANA was allerminst eenvoudig.

Ondertussen is het nieuwe en bijzondere van HANA wel af en hebben concurrenten als Oracle vergelijkbare in-memory databasetechnologieen aangekondigd of zelf al in productie draaien.