Die toenadering is gedaan kort nadat de Europese Commissie aankondigde een nader onderzoek te doen naar de koop van Sun Microsystems door Oracle. Dat is gedaan middels een brief van SAP-ceo Leo Apotheker aan Oracle-ceo Larry Ellison, schrijft de Wall Street Journal.

Zorgen wegnemen

Het bestaan van de brief is inmiddels door SAP bevestigd. Apotheker dringt in zijn brief aan op een bijeenkomst om de overname en "andere openstaande punten" tussen beide bedrijven te bepraten. De brief is op 15 september verstuurd.

Volgens de WSJ staat onder meer de volgende zinsnede erin: “Zoals u weet hebben wij significante zorgen over Oracle's voorgestelde overname van Sun. We hernieuwen onze uitnodiging om elkaar te ontmoeten in een poging onze zorgen weg te nemen, net als andere nog openstaande zaken tussen onze bedrijven. Laat ons alstublieft weten of en wanneer u een ontmoeting wilt.”

Spionagezaak

Het artikel in de WSJ wijst ook op de speculatie dat de EC de overname van Sun wil verbieden na lobbyen van SAP. Daar tegenover staat een van de door Apotheker aangehaalde "openstaande issues tussen beide bedrijven", namelijk de rechtszaak van Oracle tegen SAP vanwege de spionageaffaire rond TomorrowNow.

Dat bedrijf had supportcontracten afgesloten met klanten van Oracle, maar is in 2005 door SAP gekocht. Vervolgens heeft het personeel misbruik gemaakt van de database met klantgegevens van Oracle. SAP heeft vorig jaar de stekker uit TomorrowNow getrokken. Oracle claimt een schade van een miljard dollar.

'Overschatting'

De WSJ stelt verder dat de brief van Apotheker mogelijk een hint is dat hij Oracle kan helpen door het beoordelingsproces van de EC over de Sun-overname positief te beïnvloeden. Die suggestie is inmiddels door SAP van de hand gewezen.

“Dat is een grote overschatting van hetgeen SAP kan of bij machte is te doen”, zegt een woordvoerder tegen Computerworld. “Wel hebben we een diepe relatie met Oracle en zijn we zowel partners als concurrenten.”

In de afgelopen weken zijn er al berichten verschenen dat de EC een formele ‘verklaring van bezwaar’ zal opstellen tegen de overname. Dat is nu ook gebeurd. Oracle verzet zich hiertegen en de kans is groot dat het een offensieve campagne gaat voeren met behulp van politieke Amerikaanse zwaargewichten, zo meldt de IDG News Service.

Bron: Channelworld.