Het weblog GeenStijl.nl, dat vorig jaar nog negen Bloggies won, had een vooruitziende blik. "Sargasso gaat naar huis met zestien Bloggies", schreef GS-medewerker Pritt Stift eind vorig jaar in een aantal voorspellingen voor 2006. Een aanpassing in de stemprocedure van de Dutch Bloggies was er wel voor nodig. Zo werd dit jaar het aantal stemmen vanaf hetzelfde IP-adres beperkt tot maximaal vijf. Een publieksprijs kreeg Sargasso niet. Maar met hulp van de vakjury won het meest individualistische collectief van Nederland wel de prijs voor het beste weblog én de prijs voor het beste collectieve weblog. Omdat Sargasso een weblog is met, zo vermeldde jurylid Onno de Wit in het juryrapport, "uitzicht op de wereld, ruime aandacht voor cultuur en politiek, actualiteiten en achtergronden en ruime mogelijkheden voor interactie en participatie".

De twee oprichters van Sargasso, Carl Königel (32) en Onno Bruins (34), hebben echter weinig trek in borstklopperij of zelfverheerlijking. Life goes on, ook voor Sargasso. Tijd om van hun succes te genieten, hebben ze sowieso niet. Afgelopen week hadden ze misschien wel de drukste dagen uit hun leven. "Je krijgt redelijk wat media-aandacht waar je direct op moet reageren. Samen met de technische sores leverde dat een paar hectische dagen op. Die technische problemen zijn nu gelukkig opgelost", aldus Königel.

Het technisch falen van jullie hostingprovider heeft wel verschillende kranten gehaald...

OB: "Dat misverstand wil ik wel even uit de wereld helpen. Het is namelijk nooit een probleem van de hoster geweest, maar van onze weblogsoftware. Omdat elke pagina dynamisch wordt opgebouwd, is veel bezoek een zware belasting voor de database. En die haperde dan ook. Voor onze provider Yourhosting niets dan lof. Die heeft ons op een aparte server gezet zonder extra kosten. Dat dit in het weekend gebeurt, is ook nog eens extra lastig. Ook hosters genieten van hun weekend en we hebben geen superdeluxe servicecontract."

Waar ging jullie allereerste bericht op Sargasso eigenlijk over?

CK: "De eerste postings deden we in een periode dat we de site nog aan het uittesten waren. De berichtjes gebruikten we als communicatiemiddel. Er zijn wat echte prutspostjes weggegooid, maar in ons archief staat nog wel een verhandeling over de mogelijke naam van ons weblog. Als je die terugleest ben ik blij dat het Sargasso is geworden."

Wat betekent Sargasso?

OB: "Sargasso is een uniek stuk zee waar in de geschiedenis veel is gebeurd."

Wat waren volgens jullie de belangrijkste momenten in vijf jaar Sargasso?

CK: "Sargasso groeide onder meer door confrontaties met andere weblogs. Die confrontaties gingen vaak over de haatzaaierij en het racisme op die weblogs. Dit was geen bewust gekozen strategie, maar we zijn hierdoor wel bekend geworden bij een groter publiek. De discussies over religie, het christendom in het bijzonder, deden het ook erg goed. Hoogtepunten waren verder de berichten rond de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het maatschappelijke debat over de Europese Grondwet. De interne crisis bij Sargasso, in de zomer van 2004, was ook een belangrijk moment. We zijn toen een paar weken offline gegaan om intern wat afspraken te maken en de verhitte discussies op de site te laten bekoelen. Het was een groeistuip waar we even doorheen moesten. De groep loggers was dusdanig gegroeid met mensen van buitenaf dat nieuwe afspraken noodzakelijk waren."

OB: "De botsingen met de collega's van GeenStijl is in de loop der tijd meer een soort collegiaal plagen geworden. Er zat weinig venijn meer in."

De vaste ingrediënten van de site zijn volgens het Algemeen Dagblad wetenschap, cultuur en politiek. Is het niet meer politiek, cultuur, milieu en een beetje pret?

CK: "Ja, die pret zou ik ook wel willen toevoegen. De meesten van ons schrijven met een kwinkslag: Milosevic introduceren als 'Beruchtste Blogger op de Balkan' en vervolgens toch min of meer serieus discussiëren over zijn doodsoorzaak: dat is een wat onconventionele aanpak van het nieuws. Sommige mensen kunnen daar helemaal niks mee en surfen snel verder. Maar een steeds groter wordende groep bezoekers blijft hangen. Het ene moment is serieus en het andere moment lollig, net als in het echte leven."

OB: "Pret is een krachtige motivator. Het is bij ons ook een ongeschreven regel dat niet alles wetenschappelijk verantwoord hoeft te zijn."

Bedrijft Sargasso ook journalistiek of zien jullie de berichten op Sargasso meer als beschouwende stukken?

OB: "Beide. Volgens mij blijkt uit de toon van een stuk wel of het opinie of journalistiek is. Het loopt een beetje door elkaar. Ik probeer er wel op te letten dat feiten te controleren zijn. Sargasso is verder vooral een weblog dat stimuleert tot nadenken."

Missen jullie nog bepaalde bijdragen?

CK: "Bijdragen uit het perspectief van mensen waar minister Verdonk de mond van vol heeft. En we zijn altijd op zoek naar meer vrouwen in de redactie. Onze gender balance hangt zwaar uit het lood."

OB: "Ik zou nog wel een politieke insider in Den Haag willen die a lá Wonkette vette roddels uit de politiek publiceert."

Waarom won Sargasso niet eerder een Dutch Bloggie? Dat jullie je lezerspubliek niet kunnen mobiliseren, zoals Carl in zijn speech zei tijdens de uitreiking van de Bloggies, is toch onzin?

CK: "Voorheen waren het allemaal publieksprijzen, waardoor wij ondergesneeuwd raakten door sites als Retecool en GeenStijl. Die hebben een factor 10 tot 20 meer bezoekers. Bij oproepen om op ons te gaan stemmen, merkte ik ook weinig animo onder onze lezers. Ze zijn wel betrokken bij Sargasso, maar als stemvee laten ze zich niet gebruiken."

OB: "Ons lezerspubliek is in ieder geval behoorlijk eigenwijs in de reacties."

Vonden jullie de andere winnaars van een Dutch Bloggie terechte winnaars?

OB: "Het merendeel wel vind ik, maar dat is strikt persoonlijk. Een aantal van de sites die ik regelmatig bezoek, is beloond met een prijs. Dus ja, dat zijn terechte winnaars. Andere sites kunnen me niet echt boeien. Maar wie ben ik om te zeggen dat Merel Roze geen prijs had moeten winnen? Er zijn zat mensen die haar weblog met plezier lezen en ze is dus ook een terechte winnaar. De jury heeft altijd gelijk."

CK: "Ik miste Wijblijvenhier.nl en Panzerfaust.org. Dat vind ik persoonlijk waardevolle nieuwkomers."

Het Nederlandse webloglandschap is erg vlak vergeleken met het Amerikaanse bloglandschap. Er zijn weinig uitschieters met inhoud. Mee eens?

CK: "Ja, er zijn nog te weinig specialistische weblogs in Nederland, wel veel inspiratieloze copy-cats. Er zijn hier ook relatief veel weblogs voor weinig lezers. Daardoor wordt de spoeling dun en is het een hard gevecht om een substantieel bezoekersaantal op te bouwen. Maar kun je Nederland met haar 16 miljoen inwoners überhaupt wel vergelijken met de Verenigde Staten, waar 295 miljoen mensen wonen? Er zou gestreefd moeten worden om de nationale blogosferen van Nederland, België, Suriname, Antillen - en met een beetje goede wil Zuid Afrika - virtueel te laten fuseren. Op het internet zijn geen barrières om van dit taalgebied één blogosfeer te maken en we zouden misschien nog wel wat van elkaar kunnen leren."

OB: "Op Amerikaanse blogs respecteren mensen elkaar toch meer. Het wissen en modereren van reacties is daar bovendien meer ingeburgerd. Hier wordt het verwijderen van een reactie waarin iemand voor 'bokkelul' wordt uitgemaakt al snel censuur genoemd."

Hoe karakteriseren jullie het Nederlandse webloglandschap?

CK: "Oppervlakkig en saai. Voor onze rubriek 'Battle of the Blogs' moet ik maandelijks een lijstje weblogs doorworstelen. Geloof me, dat is geen pretje, de positieve uitzonderingen daargelaten uiteraard."

OB: "Het landschap hier wordt gedomineerd door lifeloggers, shockloggers, linkdumpers en 'dikketietenposters'. Wat mij echter ook opvalt zijn de onbeschofte reacties en offtopic-discussies. Toch beginnen steeds meer mensen te loggen over specifieke onderwerpen en vakgebieden. Dat is een positieve ontwikkeling."

Op Sargasso staan slechts sporadisch ICT-achtige onderwerpen. Jullie zijn toch ook een beetje techneuten?

OB: "Een aantal van onze loggers heeft een technische achtergrond, het merendeel echter niet. Ik heb zelf een internetachtergrond en schrijf zo nu en dan stukjes over softwarepatenten en internetontwikkelingen. Wanneer je publiceren serieus neemt, hoort daar interesse in het medium bij. En aangezien internet feitelijk nog in de kinderschoenen staat, is het interessant om de belangrijkste ontwikkelingen te volgen. Wie had kunnen voorzien dat één van de belangrijkste trends van het moment het vullen van het internet door eindgebruikers zou kunnen zijn? Weblogs zijn daar hét voorbeeld van."

Het Web 2.0: is dat niet iets voor Sargasso om eens de tanden in te zetten?

OB: "Web 2.0... (zucht). Natuurlijk is het van belang meer interactie te krijgen, een vloeiender gebruikerservaring te leveren en meer te doen met de kennis van je bezoekers. Er zijn een paar sites die dat echt goed doen, zoals Digg en Flickr. Maar voor de rest is het volgens mij nog steeds een inhaalslag van de laatste vijf jaar. Dingen die Amazon al jaren op orde heeft, beginnen nu pas een beetje gemeengoed te worden. Web 2.0 is ook een beetje een techneutenhype. Natuurlijk is het voor Sargasso goed om te kijken welke technieken voor ons nuttig kunnen zijn, maar uiteindelijk is het toch de content die lezers trekt."

CK: "Persoonlijk vraag ik mij meer af waarom de Europese Grondwet is afgewezen."

Web 2.0 is ook dat bezoekers op bijdragen kunnen stemmen, zodat de meest gewaardeerde berichten bovenaan komen te staan. Ideetje voor Sargasso?

OB: "Dat zou een mogelijkheid zijn. Maar alleen als de berichten die niet op de voorpagina komen nog gelezen worden. Anders is de lol voor de schrijvers er natuurlijk snel af. Misschien dat zo'n systeem wel interessant is voor onze linkdump 'waan van de dag'."

Volgen jullie de ontwikkelingen op het gebied van 'the next internet'?

OB: "Ja. Ik zie een tendens om informatie op internet meer persoonlijker aan te bieden. Er is zoveel informatie dat aanbod op maat broodnodig is. Of het nu gaat om nieuws, muziek of film. Weblogs zijn de filter- en selectiemechanismes. En een aantal van 'the next generation'-internetsites maakt het voor gewone mensen mogelijk om gebruik te maken van zaken die voorheen het domein van bedrijven waren. Skype en Google Maps zijn nieuwe toepassingen die het leven makkelijker maken. Zelf vind ik het openstellen van de API's, wat sommige bedrijven nu doen, de meest interessante trend. Het is toch een beetje power to the people op deze manier. Sommige bedrijven zetten nu de toon bij het democratiseren van hun produkten. Dat stemt optimistisch."

Op Sargasso posten nu veertien mensen. Stellen jullie een grens aan het aantal posters of houdt dit jullie helemaal niet bezig?

OB: "Nee, daar zijn we niet mee bezig. Hoe meer loggers, hoe makkelijker de site zich vult en hoe minder druk op de overige schrijvers. Dat houdt overigens niet in dat we iedereen maar toelaten. De stukjes moeten wel goed geschreven zijn en ergens over gaan."

In het verleden werd Sargasso door eigen posters beticht van censuur. Is die periode nu afgesloten?

CK: "Dat is maar één keer voorgekomen. Die persoon plaatste het IP-adres van een collega-logger - die op dat moment nogal onder vuur lag - pontificaal op de voorpagina van Sargasso. Ik heb dat binnen vijf minuten weggehaald. Die ex-Sargasso-logger beschuldigde mij toen van censuur. Dat het plaatsen van andermans adresgegevens in een postje 'not done' is, leek mij wel duidelijk. Maar blijkbaar gold dat niet voor iedereen. Later hebben we daar toen maar een officiële huisregel van gemaakt. Verder heb ik in die vijf jaar nog één keer een postje afgekeurd en een handvol grove en bedreigende reacties van bezoekers verwijderd. Mensen met wie je op internet een conflict hebt, hebben vaak de neiging de zaak verschrikkelijk op te blazen. Daar moet je bovenstaan. Anders maak je het alleen maar erger."

OB: "Als redactie kun je ook moeilijk je vuile was op de voorpagina kwakken. In zo'n situatie moet je even slikken en weer doorgaan. We hebben een bepaald beeld over hoe Sargasso zou moeten zijn. Als dat niet strookt met de mening van een logger, dan is dat lastig. Je kunt natuurlijk nooit uitsluiten dat het nooit meer voorkomt, maar ik zou er nu wel anders mee omgaan."

In jullie 'statuut' staat dat er geen geld is gemoeid met Sargasso. Er wordt nu toch wel geld verdiend aan Sargasso?

OB: "Een beetje ja, en dat wordt weer in de hosting gestoken. Vooralsnog moet er nog altijd geld bij. Een kantoor in de Amsterdamse grachtengordel zit er voorlopig niet in."

Ik heb begrepen dat één van jullie zich de komende tijd minder met Sargasso gaat bemoeien?

CK: "Misschien was ik dat wel? Het zinnetje uit mijn dankwoord op de DutchBloggies-uitreiking waarin ik zeg dat ik het gevoel heb dat de redactie nu voldoende capaciteit heeft om zonder mij verder te draaien, is door sommigen geïnterpreteerd als een aankondiging van mijn vertrek. Momenteel houd ik me erg intensief met Sargasso bezig. En als ik me er iets minder mee bezig zou gaan houden, ben ik nog steeds erg betrokken."

Graag nog drie tips voor beginnende loggers: hoe word je het beste weblog van Nederland?

OB: "Content, content en content. Blijf kritisch naar jezelf toe, publiceer met regelmaat en zorg dat mensen reden hebben om terug te komen."

Breekt na het GeenStijl-tijdperk het Sargasso-tijdperk aan?

CK: "Ik wist niet dat we in het GeenStijl-tijdperk leven. Is dat even schrikken. Sargasso en GeenStijl kunnen heel goed naast elkaar bestaan. De bovengrens van het maximaal aantal webloglezers is in Nederland nog niet bereikt. Dus de groei van sommige weblogs hoeft niet ten koste van elkaar te gaan. Bovendien lees ik zelf dagelijks GeenStijl én Sargasso. Twee verschillende weblogs lezen op één dag: ik ben zelf het levende bewijs dat het kan."

OB: "Ik zou al zeer tevreden zijn als we dit jaar een behoorlijke groei doormaken, meer bekendheid krijgen en een interessant publicatieplatform worden voor mensen die iets te melden hebben. En het zou leuk zijn als we zo nu en dan als bron worden genoemd. Van GeenStijl kunnen wij nog wel wat leren over de manier waarop zij hun site runnen. Uiterst professioneel en met een duidelijke stijl, waardoor het bijna een bekend merk is geworden. Die stijl kopiëren zal niet werken, maar we kunnen er natuurlijk wel van leren."