Deze maatregel vormt de kern van een nieuwe plan die het illegaal downloaden een halt moet toeroepen. De initiatief is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de regering, internetproviders en de muziek- en filmmaatschappijen. Om ervoor te zorgen dat het plan ook daadwerkelijk kan worden uitgevoerd, is een nieuwe overheidsinstantie in het leven geroepen.

Internetproviders verstrekken gegevens van gebruikers die illegale content downloaden aan deze organisatie, die vervolgens waarschuwingen zal sturen aan de gebruikers in kwestie. Worden deze waarschuwingen in de wind geslagen, dan volgt een onherroepelijke afsluiting door de isp. Overstappen naar een andere provider heeft geen zin.

John Kennedy, directeur van International Federation of the Phonographic Industry (IFPI) is zeer tevreden over het plan: "Ik denk dat dit het belangrijkste initiatief is tot nu toe in onze strijd tegen inbreuk op auteursrechten op internet. President Sarkozy beschikt duidelijk over leiderschap en visie en heeft laten zien dat hij begrijpt hoe belangrijk de creatieve economie is voor de westerse industrie."

De Franse consumentenbond UFC Que Choisir is allesbehalve blij met de nieuwe gang van zaken. Volgens de bond is de nieuwe wet 'lastig uit te voeren, destructief van aard, niet economisch en berooft het de consument van zijn privacy en vrijheid.'

Geen drm meer

Hoe ingrijpend de Franse maatregel ook is, de film- en muziekmaatschappijen lieten wel zien hun ogen te hebben geopend voor de consument die bereid is om te betalen voor het downloaden, maar last heeft van kopieerbeveiliging. Deel van de overeenkomst is namelijk dat de muziekmaatschappijen zullen meewerken aan drm-vrije muziekbestanden in online winkels en dat filmmaatschappijen ervoor zullen zorgen dat films sneller na de bioscooprelease op dvd zullen verschijnen.