De auteurs stellen ook voor om internetproviders een taks te laten ophoesten, een plan dat in Nederland jammerlijk mislukte. Het rapport is geschreven door de Franse baas van veilinghuis Sotheby's, een voormalig minister en platenbaas Patrick Zelnik, die muziek van Carla Bruni-Sarkozy heeft geproduceerd.

Facebook en zoekmachines als Google, Bing en Yahoo worden genoemd als doelwit. De auteurs stellen voor om een heffing te leggen op de advertentie-inkomsten van de internetgiganten. Dat deze bedrijven niet in Frankrijk gevestigd zijn, moet geen bezwaar zijn. Kleine bedrijven worden ontzien in het plan.

De belasting is bedoeld om de "verrijking zonder compensatie" van internetgiganten tegen te gaan, zegt een rapportmakers in de Franse media. Het ministerie van Cultuur en Communicatie heeft het rapport deze week in ontvangst genomen.

50 euro abonnement op downloaden

De belastingopbrengst moet volgens het rapport (pdf) worden geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe online businessmodellen. Gedacht wordt aan een jaarabonnement van 50 euro dat recht geeft op onbeperkt downloaden.

Sarkozy heeft zich eerder laten kennen als een fel criticaster van Google Books. "We laten ons niet bestelen van ons erfgoed door een groot bedrijf, hoe vriendelijk, groot of Amerikaans het is", zei de president vorige maand, zonder Google bij naam te noemen.