Eind september keurde het Europese Parlement het 'telecompakket' goed. Inclusief amendement 138, waarin het afsluiten van internetters als anti-piraterijmaatregel wordt verboden zonder tussenkomst van de rechter.

Zeer tegen de zin van Sarkozy, die wil dat p2p-gebruikers door 'overheidstoezichthouders' tot een jaar lang volledig van internet moeten kunnen worden afgesloten. Dus stuurde de Franse president een brief naar de Commissie met het verzoek om 'persoonlijke inzet' van commissievoorzitter Barroso om het gewraakte amendement te torpederen.

'Non'

De Commissie voelt daar echter weinig voor en liet dinsdag in een persbericht weten dat Sarkozy zijn heil maar moet zoeken in de Raad van Ministers. Het persbericht van de Commissie werd dinsdagavond weer van de EU-site afgehaald.

Eurocommisaris Vivian Reding heeft Sarkozy in scherpe bewoordingen per brief (PDF) laten weten niet aan zijn wensen tegemoet te willen komen. Reding gaf eerder al aan niet blij te zijn met de pogingen van diverse lidstaten om in de telecomwetgeving onderwerpen rond het auteursrecht aan te snijden. De Europese telecomregelgeving ging tot nu toe vooral over economische onderwerpen en marktwerking, vergelijkbaar met de onderwerpen die toezichthouder OPTA hier in Nederland behandelt.

Democratisch besluit

In Frankrijk ligt al een wetsvoorstel over anti-piraterijmaatregelen waarvan het afsluiten van filesharers een onderdeel is. Door het Europese amendement wordt die wet nu geblokkeerd. In zijn brief schrijft Sarkozy: "Dit amendement sluit de mogelijkheid voor lidstaten uit om intelligente maatregelen tegen piraterij te nemen."

De Commissie antwoordde echter deze week de democratische beslissing van het parlement te respecteren, te meer omdat het amendement een 'eerlijke balans vindt tussen fundamentele rechten, zoals het recht op privacy, eigendom, vrijheid van informatie en meningsuiting'.

Raad van Ministers

De Raad van Ministers van Economische Zaken bespreekt het telecompakket opnieuw op 27 november. Volgens rechtswetenschapper Joris van Hoboken van de Universiteit van Amsterdam bestaat er een kans dat Sarkozy in de Raad toch een aantal landen meekrijgt voor zijn voorstel. "Engeland staat hier mogelijk positief tegenover. Britse providers zijn al begonnen met een vorm van zelfregulering, waarbij ze eigenhandig maatregelen nemen tegen filesharers."

Nieuw overleg kan alsnog leiden tot een compromis, denkt hij. "In dit soort kwesties bestaat er de kans dat landen in de Raad van Ministers onderwerpen met elkaar uitruilen. Wellicht leidt dat alsnog tot het uitwerken van een compromis met het Europees Parlement." Van Hoboken noemt de stevige afwijzing van de Commissie opvallend. "Ik was verbaasd dat de Commissie zo scherp reageerde."

Nederland

De Nederlandse inbreng, die eerder dit jaar werd geleverd door het Ministerie van Economische Zaken na een consultatieronde, staat ook online (PDF). Daarin stelt Nederland dat de bestrijding van piraterij mede door providers moet worden opgevoerd. Maar de regering ziet ook niks in het afsluiten van internetters zonder tussenkomst van de rechter.

Van Hoboken denkt dat het Franse initiatief vooral is bedoeld om 'jonge mensen bang te maken'. "Maar Nederland zit niet te wachten op de Franse oplossing. Het zou betekenen dat een instantie als de OPTA providers moet verplichten tot het verstrekken van gegevens over p2p-gebruikers. Dat leidt tot allerlei nieuwe problemen."

Het systeem is bovendien volgens hem nooit waterdicht te krijgen. Alle internetproviders kunnen een gebruiker wel de toegang ontzeggen, dan nog zijn er genoeg manieren om internet op te kunnen, zoals via gratis WiFi-hotspots of mobiel internet.

Deur op een kier

De Europese GroenLinks-fractie reageerde overigens eind september na het goedkeuren van het telecompakket door het Europese parlement dat er toch een deur wordt opengezet voor onder meer internetfilters. Amendement 193 zou contentfiltering of afknijpen van verbindingen door providers mogelijk maken. Dit tast volgens GroenLinks 'het vrije internet' aan.