Dat schrijft minister Uri Rosenthal aan de Tweede Kamer na vragen van CDA en PVV over het tijdelijk blokkeren van de site van de Wereldomroep door Saoedi-Arabië. "Over deze kwestie zal ter navraag met de ambassade van Saudi-Arabië in Den Haag contact opgenomen worden", belooft de minister.

Diplomatieke opheldering

Hij voegt daaraan toe dat Nederland dergelijke middelen vaker gebruikt om internetblokkades en censuur aan de kaak te stellen. Gevraagd naar het officiële beleid van Nederland op dit gebied schrijft hij: "In diverse landen ter wereld worden naast lokale websites soms ook sites van internationale (waaronder soms ook Nederlandse) media en organisaties tijdelijk of permanent geblokkeerd. Nederland gebruikt diplomatieke middelen om dergelijke blokkades aan de orde te stellen."

Op 12 augustus berichtte de Wereldomroep dat de website van de omroep "enkele weken" niet bereikbaar was voor internetters in Saudi-Arabië. Bezoekers uit dat land kregen de boodschap te zien dat de website was geblokkeerd. "Aanleiding lijkt de plaatsing van een filmpje op de Arabische website waarop de mishandeling van een migrant is te zien", berichtte de omroep destijds.

Blokkade snel opgeheven

Tegen de verwachting in werd de blokkade snel teruggedraaid, de sites waren vanaf maandag 15 augustus weer bereikbaar vanuit het land, ook het videofragment was weer te zien. Waarom de blokkade werd opgeheven blijft onduidelijk.

Rosenthal voegt verder toe dat hij internetvrijheid zeer hoog in het vaandel heeft staan. "In Saudi-Arabië is sprake van een zeer beperkte vrijheid van meningsuiting. Het wereldwijd bevorderen van de vrijheid van meningsuiting is één van de prioriteiten van mijn mensenrechtenbeleid, waarbinnen ik bijzondere aandacht besteed aan het belang van het garanderen van internetvrijheid."

Rosenthal zegt het tegengaan van internetcensuur en het belang van internetvrijheid stelselmatig aan de orde te stellen binnen de EU, de VN en de Raad van Europa. Bij die internationale fora komt "ook het gebrek aan ongecensureerd internet in tal van specifieke landen, waaronder Saudi-Arabië, wordt besproken". Op 9 december wordt er en in Den Haag een ministeriële conferentie gehouden over internetvrijheid met gelijkgezinde landen.