Eind juni veplichtte de Brusselse rechtbank Scarlet-dochter Tiscali om p2p-verkeer via internet te gaan filteren. Deskundigen hadden aangetoond dat dit met behulp van filter- en blokkeringssoftware mogelijk was. De filterplicht werd ingesteld naar aanleiding van een aanklacht van de Belgische auteursrechtenvereniging Sabam.

Scarlet gaat in beroep tegen de uitspraak. Het bedrijf vindt het 'zinloos en discriminerend' om via één enkele lokale internetleverancier een wereldwijd probleem aan te pakken. Scarlet noemt het blokkeren van p2p-software die gebruikt wordt voor illegale downloads verder 'een onmogelijke zaak'.

Gert Post, managing director van Scarlet België, vindt dat de uitspraak van de rechter niets oplost. "Internet is een gigantische speeltuin voor mensen op zoek zijn naar gratis muziek, films en andere zaken. Wij zijn één van de miljoenen poortjes waarmee je op die plek komt. Het afgrendelen van dat ene, kleine poortje, levert dan ook niks op." Post benadrukt dat Scarlet 'pal achter het respecteren van het auteursrecht staat'.

Volgens Post wilde Sabam, de Belgische Buma/Stemra, met het vonnis tegen Tiscali een precedent scheppen. Volgens hem zijn de eerste acties tegen andere isp's inmiddels in gang gezet. De managing director van Scarlet zegt dat het blokkeren van p2p-verkeer geen 'waterdichte manier' is om illegale downloads te voorkomen. "Niet enkel via p2p kan illegaal gedownload worden: het kan ook dankzij andere protocols of door het opzetten van een zogenaamde 'tunnel'. Bovendien maakt encryptie het monitoren van illegale downloads onmogelijk", aldus Post.