Dat heeft een rechter in Brussel vrijdag geoordeeld. Scarlet wint hiermee een belangrijke slag in de strijd om het vraagstuk over de verantwoordelijkheid van providers inzake illegale content.

Provider moet filteren

Scarlet was reeds in 2004 aangeklaagd door Sabam, de Belgische Vereniging van Auteurs, Componisten en Uitgevers, omdat die vond dat Scarlet (toen nog Tiscali) verantwoordelijk moest worden gehouden voor de schade die werd geleden door illegale downloads. De isp verweerde zich echter met het argument dat het technisch simpelweg niet haalbaar is om zo'n filter effectief in te bouwen en dat het daarbij ook in strijd is met enkele Belgische wetten, omdat het onder andere inbreuk maakt op de privacy van internetgebruikers.

Een rechter stelde Sabam echter vorig jaar in het gelijk. Scarlet werd verplicht om p2p-verkeer van zijn abonnees te filteren. Binnen zes maanden na de uitspraak die werd gedaan op 29 juni 2007, moest het bedrijf een filtersysteem op poten hebben, op last van dwangsommen van 2500 euro voor iedere dag dat het filter niet geïnstalleerd was.

Onmogelijkheidsprocedure

In september vorig jaar ging Scarlet in hoger beroep tegen het vonnis. Volgens het bedrijf was het vonnis 'buiten proportie' en 'ongegrond'. Daarbij was het aanvechten van deze uitspraak volgens Gert Post, de Nederlandse directeur van Scarlet België belangrijk in verband met de rechten van internetgebruikers: "Als we dat vandaag niet aanvechten, zetten we de poort open tot permanente, onzichtbare controle en onrechtmatig gebruik van persoonsgegevens."

Scarlet ging wel, zoals het vonnis bevolen had aan de slag met een copyrightfilter van Audible Magic, maar noemde de exercitie een 'onmogelijkheidsprocedure', omdat het technisch onmogelijk en financieel onredelijk duur was om het filtersysteem te realiseren.

De Brusselse rechter gaat daar dus nu in mee en heeft bepaald dat die dwangsom, die inmiddels is opgelopen tot 750 duizend euro, niet betaald hoeft te worden door Scarlet, meldde De Standaard gisteren.

Tussenstand 1-1

Dat betekent overigens nog niet dat de lucht voor Scarlet nu geklaard is. Het vonnis geldt namelijk alleen voor de dwangsommen die zijn opgelegd tot en met deze maand. Vanaf 1 november begint de teller mogelijk opnieuw te lopen.

Bovendien moet er nog een principiële uitsprak komen over de verantwoordelijkheid van Scarlet om illegaal filesharen tegen te gaan. In oktober 2009 wordt voor het Brusselse Hof van Beroep bepaald of een internetprovider wettelijk gezien verplicht kan worden om content op zijn netwerk te filteren.