De Japanse elektronicagigant presenteerde donderdag in de VS zijn plannen voor het online gamen. Amerikanen kunnen vanaf augustus voor ongeveer 40 dollar een speciale netwerkadapter kopen voor hun PS2. Deze is zowel geschikt voor breedbandig internet als voor ouderwetse inbel-toegang met een modem. Hiermee gaat Sony iets anders te werk dan concurrent Microsoft met zijn Xbox. In de Xbox zit standaard ondersteuning voor online activiteiten, maar deze is alleen geschikt voor breedband. Naar verwachting komt Microsoft deze zomer of herfst met zijn online diensten. Eerder was al bekend dat het concern in thuisland Japan al in april van start gaat met een online netwerk. Een speciaal breedbandabonnement bij een provider zou omgerekend slechts 8,6 euro kosten. Ook in de Verenigde Staten heeft Sony met alle grote ISP's contracten gesloten voor PlayStation-abonnementen. Sony heeft namelijk geen ambitie zelf provider te worden. Overigens wil het concern zijn PS2-gebruikers niet alleen spelletjes laten spelen via internet, maar ook bijvoorbeeld muziek laten downloaden. De console moet een `breedband entertainment platform' voor in de huiskamer worden. Met welke ISP's Sony in Europa in zee zal gaan, is nog niet duidelijk.

Scepsis

Analisten zijn nog niet erg onder de indruk van de online plannen van Sony, zo bleek donderdag. In de eerste plaats is het volgens hen nog maar de vraag waarom game-ontwikkelaars veel geld zouden steken in het maken van online varianten als het onduidelijk is hoe hier geld mee kan worden verdiend. Sony denkt immers aan een bedrijfsmodel waarbij op één cd zowel een offline als een online variant van een bepaald spel staan. De online variant moet dan gratis kunnen worden gespeeld. Ontwikkelaars als Electronic Arts staan dan ook niet te springen om online games voor de PS2 of de Xbox te maken. Onderzoeksbureau IDC denkt dat dit jaar bijna 600.000 bezitters van een gameconsole met hun Xbox, PS2 of Sega Dreamcast het web opgaan. Dat aantal zal daarna snel groeien tot meer dan 10 miljoen in 2005.

Linux

Sony maakte eveneens deze week bekend dat het bestellingen begint aan te nemen voor zijn Linux-kit voor de PlayStation. In mei moet dit 200 dollar kostende pakket op de markt zijn. Voor dit bedrag krijgt de Linux-liefhebber onder meer een 40 GB harde schijf en een Ethernet adapter. Sony verwacht overigens niet dat de Linux-kit gretig aftrek zal vinden.