Google introduceert een notitiedienst die de strijd aan moet binden met populaire clouddiensten als Evernote. Google Keep is een applicatie voor Android, maar is ook te gebruiken via een webinterface. Eeerder deze week al dook de dienst al eventjes op, waardoor de verrassing eraf was.

Notities voor Android

De Android-app heeft ook een widget voor op het ontgrendelingsscherm, maar dat werkt alleen vanaf Android 4.2. Hij is beschikbaar voor Android 4.0 en hoger. De 4.x-versies hebben samen een marktaandeel van ongeveer 45 procent.

Keep wordt gesynchroniseerd met Google's cloudopslagdienst Drive, waardoor het vooral een bruikbare feature is voor Android- of Chrome OS-gebruikers die al veel gebruik maken van Drive. Analisten en journalisten tonen zich sceptisch over de overlevingskracht van deze nieuwe dienst.

Geen Evernote-killer

Greg Sterling, hoofdanalist bij Opus Research, vertelt tegen de nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG dat Keep een zinvolle toevoeging is aan Google Drive en Android. Daar voegt hij aan toe: “Ik denk niet dat dit een Evernote-killer is." Datzelfde idee heeft ook het populaire Android-blog AndroidGuys dat 5 redenen opsomt waarom Keep nog lang geen Evernote is.

Webwereld's Amerikaanse zustersite Computerworld is gecharmeerd van de applicatie, maar uit zorgen over de levensvatbaarheid ervan vanwege het ontbreken van features die concurrerende applicaties wel hebben, zoals functionaliteiten om labels toe te voegen. Ook had Google al eerder notitiedienst Kladblok, die inmiddels is verdwenen.

Blijft Keep bestaan?

Google staat er inmiddels om bekend diensten de nek om te draaien als er te weinig animo voor blijkt te zijn. Daarbij stelt het bedrijf ook nog eens dat zoveel diensten afleiden van de kerntaken van Google. “Al met al vraag ik me af waarom Keep er eigenlijk is en of we erop kunnen rekenen dat Google de dienst behoudt", vraagt Android-blogger J.R. Raphael van Computerworld zich af.

GigaOM is ontnuchterd na het verdwijnen van Google Reader. “Ik heb die dienst zeven jaar van m'n leven gebruikt. Ik stuurde ze feedback, gebruikte het om naslagwerk op te slaan en ze hebben het vermoord zoals een slager een kip slacht", schrijft GigaOM's oprichter Om Malik. De teleurgestelde webjournalist zweert Google Keep dan ook nooit te zullen gebruiken, zelfs niet als het beter dan Evernote blijkt.

Keep van Google