Dat blijkt uit het 2007 Internet Crime Report dat is uitgebracht door the Internet Crime Complaint Center (IC3). In 2007 besloeg fraude bij internetveiling maar liefst 35,7 procent van alle aangiften op het gebied van internetcriminaliteit.

Hoewel deze categorie daarmee nog altijd de grootste groep vormt, lag het aantal 20 procent lager dan in het jaar daarvoor. De afname van criminaliteit in deze categorie werd echter ongedaan gemaakt door een enorme toename in een andere categorie, namelijk het niet leveren (of betalen) van bestelde producten via internet. In 2007 kwam dergelijke fraude 31,1 procent vaker voor dan in 2006 en is het goed voor 24,9 procent van de totale schade meldt NetworkWorld.

Creditcardfraude en 419

Hoewel er steeds meer maatregelen worden genomen om creditcardfraude tegen te gaan, blijft ook deze vorm van internetcriminaliteit een flinke kostenpost. Maar liefst 17,6 procent van alle klachten in 2007 hadden hiermee te maken. Ander vormen van internetcriminaliteit, zoals diefstal van identiteit, fraude door financiële organisaties, bedreigingen en de beroemde 419-phishing uit Nigeria vormden samen 'slechts' 8,3 procent van de totale kostenpost.

Explosieve stijging

De financiële schade die internetcriminaliteit met zich meebrengt is enorm gestegen sinds IC3 in 2001 begon met het in kaart brengen van deze bedragen. In het eerste rapport werd een schadepost gemeld van zo'n 17,8 miljoen, hetgeen in zes jaar tijd explosief is gestegen naar 240 miljoen. In totaal stuurde IC3 90,008 meldingen van internetcriminaliteit door naar plaatselijke gerechtelijke instanties. Het totale bedrag van deze meldingen was 239 miljoen dollar, met een gemiddelde schadepost van 680 dollar per melding. Dat is 198,44 dollar meer per melding dan in 2006.

Meer mannen dan vrouwen

Van alle meldingen op het gebied van internetcriminaliteit bleek bijna 60 procent afkomstig van mannelijke slachtoffers, waarbij mannen gemiddeld ook veel meer geld kwijtraakten bij misdrijven dan vrouwen.

Per elke dollar die vrouwen afhandig werd gemaakt, verloren mannen 1 dollar 67. Aangenomen wordt dat dit vooral te maken heeft met de verschillen tussen het soort aankopen en transacties dat mannen en vrouwen doen.