Vier grote handelshuizen claimen tezamen al meer dan 100 miljoen dollar aan schade door de technische storing op de elektronische beurs Nasdaq die zich voordeed tijdens en na de beursgang van Facebook. De handelshuizen Knight Capital en Citadel Securities zeggen ieder 30 tot 35 miljoen dollar te hebben verloren, de andere twee handelaren, UBS en de Automated Trading Desk van Citibank hebben de hoogte van hun claim nog niet bekend gemaakt.

Potje van 13 miljoen dollar is dus niet genoeg

Nasdaq heeft eerder al bekend gemaakt 13 miljoen te reserveren voor schadeclaims naar aanleiding van de technische problemen bij de beursgang van Facebook, heeft zijn excuses gemaakt en gezegd dat het achteraf gezien nooit had moeten doorgaan met de IPO vanwege die technische problemen. De haperingen in het systeem zorgden voor grote onduidelijkheid bij handelaren of hun koop- en verkooporders wel voor de juiste prijs op het juiste moment werden uitgevoerd.

Een ander investeringsbedrijf, Fidelity Investments, zegt met “duizenden" klanten te bekijken wat de uiteindelijke schade is. Volgens Fidelity zijn opdrachten niet uitgevoerd op de prijzen die waren gewenst en zijn er opdrachten die vrijdag zijn geplaatst zelfs pas maandag, dinsdag en woensdag uitgevoerd.

Onderzoek naar rol van zakenbanken

De situatie rond de beursgang van Facebook wordt daarnaast nog eens vertroebeld door onduidelijkheid over de juiste handelswijze van zakenbank Morgan Stanley, die een consortium van banken leidde dat de beursgang van Facebook had voorbereid. In de aanloop naar die IPO bleken bij nader inzien de omzetverwachtingen van de profielensite niet zo rooskleurig als eerder werd voorgesteld.

De prospectus die ingeleverd was bij beurswaakhond SEC werd op 9 mei aangepast, enkele weken voor de beursgang, maar verder zouden alleen grote klanten van de zakenbanken zijn ingelicht. Er lopen nu diverse onderzoeken naar die handelswijze van de banken, onder meer door de SEC zelf, de FINRA en de staat Massachusetts. Ook de Banking Committee van de Amerikaanse Senaat buigt zich over de zaak.

Banken zijn al aangeklaagd

Morgan Stanley heeft naar verluidt ook al een potje dollars klaar staan voor eventuele schadeclaims. Investeerders die te veel hebben betaald, worden mogelijk gecompenseerd, meldt Associated Press. Hoe groot dat potje dollars is, is niet bekend. Morgan Stanley is inmiddels wel aangeklaagd door een aandeelhouder, net als Facebook en diens eigenaar Mark Zuckerberg persoonlijk.

De gehele beursgang van Facebook wordt ook nog eens onduidelijk door aanhoudende geruchten dat het bedrijf zou willen overstappen van schermenbeurs Nasdaq naar de 'echte' beurs New York Stock Exchange. Persbureau Reuters en in navolging daarvan Associated Press berichtten daarover deze week.