"De Nederlandse overheid zou een visie moeten hebben over wat voor breedbandinfrastructuur we moeten hebben." De woorden zijn afkomstig van KPN-baas Ad Scheepbouwer maandag in het Kurhaus tijdens een door de kabelbranche georganiseerd breedbanddebat. Hierin werden door de verschillende hoofdrolspelers nog eens de inmiddels bekende stellingen ingenomen. De kabelbranche is van mening dat ze de komende jaren nog prima uit de voeten kan met de bestaande infrastructuur, terwijl KPN oproept tot samenwerking voor een gezamenlijk glasvezelnetwerk. "De huidige infrastructuren (de coax-kabel en de koperen telefoonlijnen die ook voor adsl worden gebruikt – red.) zijn heel toevallig tot stand gekomen", zo meent Scheepbouwer. Nu er opnieuw moet worden geïnvesteerd, trekt iedereen zijn eigen plan, temeer daar de overheid zich vooralsnog op de vlakte houdt, aldus de topman.

Alleen Randstad

Scheepbouwer: "Op deze manier dreigt versnippering. Wij trekken glas, de kabelaars trekken glas. Als dat zo doorgaat, krijgt straks alleen de Randstad glasvezel." Voor Scheepbouwer is het simpel. "Er komt ofwel één glasvezelinfrastructuur of helemaal niet." De benodigde miljarden kunnen volgens Scheepbouwer onmogelijk door één partij worden opgehoest. En dat is jammer, vindt de KPN-topman, want glasvezel is hét medium voor de toekomst. "Op dit moment is glas de enige infrastructuur met een bijna oneindige capaciteit. Draadloos biedt dat nog niet." De grootste kosten voor glas komen voor rekening voor het graafwerk. Juist hiermee zou moeten worden samengewerkt, zo betoogde KPN al in zijn eerder gepresenteerde Deltaplan Glas. De kabelbranche ziet hier weinig in en voert aan dat de glasvezelkabels in veel gevallen al tot driehonderd meter van de huiskamers ligt. Alleen het laatste stuk is nog coax.

Overheid

Dat de overheid niet rechtstreeks wil investeren in de aanleg van glasvezel, is sinds vorige week duidelijk voor KPN. Ook van deze partij hoeft de telco dus weinig te verwachten. Economische Zaken herhaalde bij monde van topambtenaar Mark Frequin dit standpunt nogmaals. "Het medium interesseert ons niet, het gaat ons op de breedbanddiensten die beschikbaar moeten komen", aldus de directeur-generaal Telecommunicatie en Post van EZ. KPN zal overigens gewoon doorgaan met de pogingen om met andere partijen glas aan te leggen, bijvoorbeeld met woningbouwverenigingen. Wat een samenwerking met kabelaars betreft, staat de deur op een kleine kier. Steven van Eijck, voorzitter van Platform Nederland Breed, zegt – enigszins zuinig - namens de kabelbranche altijd te willen luisteren naar voorstellen van KPN. "Mooi", telt Scheepbouwer alvast zijn zegeningen. "Als we dan ook gelijk even open toegang tot de kabel kunnen regelen?" Op dit voorstel gaat de kabelbranche wijselijk niet in. Minister Brinkhorst van Economische Zaken komt overigens naar verwachting binnen enkele weken met de breedbandnota, waarin de visie van het kabinet op de internettoekomst wordt toegelicht. Scheepbouwer wil, ondanks de eerdere uitlatingen van Frequin, nog niet van een nederlaag weten. "Het gaat om het einde van de oorlog, de strijd is nog niet gestreden. We zullen zien waar Brinkhorst mee komt."