Microsoft negeert de standaarden voor webbrowsers zoals die door het World Wide Web Consortium zijn opgesteld. Volgens critici gaat het vreemd genoeg alleen om de Windows-versie van IE 5.5. De nieuwe browser voor de Mac houdt zich wél aan de regeltjes.

Dit meldt het Web Standards Project (WSP) in een statement dat maandag onder meer op haar site is gepubliceerd. Het WSP is een samenwerking van webontwikkelaars en gebruikers die de fragmentatie van het web wil tegengaan door browsermakers – zoals Microsoft en Netscape - ervan te overtuigen dat standaarden in ieders belang zijn.

Jeffrey Zeldman van het WSP is woedend over de arrogantie van Microsoft en noemt het gedrag van de softwaregigant 'bizar en schizofreen'. Bizar omdat Microsoft eerder heeft beloofd zich te houden aan de door het World Wide Web Consortium (W3C) omschreven standaarden. Schizofreen omdat de Mac-versie van Internet Explorer 5.5 wel volgens de officiële standaarden werkt. "Waarom verdienen Windows-gebruikers niet dezelfde standaarden als Mac-gebruikers?" zo vraagt Zeldman zich af.

Microsoft is met IE 5.5 eigenwijs aan de gang gegaan. De browser – die nu nog in beta is en later dit jaar officieel wordt gelanceerd – ondersteunt volgens het WSP niet op de juiste manier CSS1 (voor Cascading Style Sheets) en DOM1 (Document Object Model, gebruikt voor Dynamic HTML).

Voor ontwikkelaars van websites is dit lastig. Moeten ze nu hun pagina's maken voor Internet Explorer of volgens de officiële richtlijnen? Zeldman maakt zich ernstig zorgen. Webontwikkelaars die hun code afstemmen op de Microsoft-richtlijnen laten Linux-, Unix-, Mac- en Netscape-gebruikers in de kou staan en andersom. Natuurlijk is het mogelijk verschillende versies van elke pagina te maken, maar dit is een lapmiddel, dat bovendien veel geld kost.

Zeldman hoopt dat Microsoft tot bezinning komt. "Als we maar genoeg lawaai maken, komen ze wellicht tot andere gedachten. Het enige wat ze hoeven te doen is de standaarden te implementeren."

Het is niet de eerste keer dat het WSP kritiek heeft op Microsoft. Ook bij de introductie van IE 4 en IE 5 waren er vergelijkbare geluiden te horen. Microsoft kan overigens gemakkelijk een eigen koers varen, daar Internet Explorer inmiddels door verreweg de meeste internetgebruikers als browser wordt gebruikt.Eerdere relevante berichten: Microsoft introduceert Internet Explorer 5.5 bèta (07 april 2000) Kritiek op IE 5 brandt los (22 maart 1999)