Bij de schietpartij kwamen 33 mensen om het leven en raakten er 27 gewond. Over de aanleiding is nog niets bekend. Jack Thompson verklaart in een uitzending van televisiezender Fox waarom de dader zoveel mensen heeft vermoord. In het gesprek liet hij meerdere gametitels vallen, waaronder Grand Theft Auto en Doom, die aanleiding zouden hebben gegeven tot deze tragedie.

De omstreden advocaat is geregeld in het nieuws in zijn strijd tegen games. Eerder dit jaar moest hij zelf voor de rechter verschijnen wegens een mogelijke schorsing. Als reactie klaagde Thompson vervolgens de aanklager aan.

Zijn strijd beperkt zich niet alleen tot de Verenigde Staten. Eerder zocht hij contact met Nederlandse politici om het spel Bully te verbieden. "Ik leid de strijd tegen het computerspel Bully en heb urgente informatie voor Jeroen Dijsselbloem", schreef Jack Thompson destijds aan Webwereld. "Met dit bewijs kunnen hij en zijn staf voorkomen dat het spel uitkomt." Tot een samenwerking is het echter nooit gekomen.