Web2.0-startups staan meer bekend om hun grote beloftes dan om hun vermogen om geld te verdienen. Nu geld van investeerders opdroogt en een beursgang helemaal onmogelijk lijkt, neemt het optimisme in web2.0-land af.

Schifting

"Er komt in de komende twee jaar een shake-out", voorspelt investeerder Roger Lee van Battery Ventures tegen de Financial Times.

Volgens een andere investeerder leeft Web2.0 nog altijd in een fantasiewereld waarbij elke grond voor de waardering van bedrijven ontbreekt. "Als je kijkt naar de bedragen die bij overnames betaald worden, vraag je je af op welke fictieve omzetten die gebaseerd zijn," zegt Mitchell Kertzman toe, een partner bij investeerder Hummer Winblad.

Zeepbel 2.0

Zo zou Ning, een platform waar gebruikers zelf een sociaal netwerk kunnen bouwen dat is opgezet door Netscape-oprichter Marc Andreessen, recent op 500 miljoen dollar zijn gewaardeerd. Voor Slide, een ontwikkelaar van gadgets zou eenzelfde bedrag zijn neergeteld.

De vergelijking met de internethype dringt zich op, waarbij de ecommerce-hype van 2000 is vervangen door de sociale hype van 2008. Ook toen werden bedrijven voor fabelachtige bedragen gewaardeerd terwijl zij nog nooit winst hadden gemaakt. Net als nu was bijvoorbeeld het aantal geregistreerde bezoekers, en de groei daarvan, doorgaans de sleutel tot de waardering.

Vroeg opgevist

Anderzijds gaat de vergelijking met 2000 niet volledig op. De rol van risico-investeerders zoals Kertzman en Lee is de afgelopen jaren fors afgenomen omdat Web2.0 startups te weinig geld opleveren. Bedrijven zoals Weblogs Inc (overgenomen door AOL), Blogger (Google) del.icio.us of Flickr (beide Yahoo) hebben naar schatting elk minder dan 50 miljoen dollar opgebracht. Investeerders komen pas hun bed uit als zij deals van een half miljard zien. Voorlopig voldoen alleen Facebook en Myspace aan dat profiel.

De moordende concurrentiestrijd op de online advertentiemarkt tussen Google, AOL en Microsoft wordt vaak aangewezen als de oorzaak van het investeringsleed. Omdat dit drietal jonge bedrijfjes opslokt voordat zij volwassen omzetten vertonen, liggen de waarderingen ook veel lager dan voorheen.