"De rechtbank is ervan overtuigd dat Microsoft met de getroffen schikking het algemeen belang voldoende dient", zo sprak de federale rechter Colleen Kollar-Kotelly vrijdagavond volgens persbureau AP. Negen staten (Illinois, Kentucky, Maryland, Michigan, New York, North Carolina, Ohio, Louisiana en Wisconsin) en het Amerikaanse ministerie van Justitie troffen vorig jaar november een schikking met Microsoft. De maatregels die Microsoft opgelegd heeft gekregen in de schikking, zijn nu door de rechter goedgekeurd. De schikking houdt onder meer in dat de softwaregigant Windows-gebruikers de kans biedt om software van andere producenten als standaard in te stellen en te gebruiken. Hieraan heeft het bedrijf al gedeeltelijk gehoor gegeven met het onlangs uitgebrachte Service Pack 1 voor Windows XP en Service Pack 3 voor Windows 2000. Verder zal Microsoft meer API's (Application Programming Interfaces) moeten vrijgeven om de concurrentie te bevorderen. Andere softwaremakers kunnen zo programma's maken die beter met Windows samenwerken.

Dual booting

Volgens de schikking zouden er dual booting computers op de markt moeten komen waarop, naast Windows, nog een besturingssysteem geïnstalleerd kan worden. Tot slot moet Microsoft een commissie samenstellen, bestaande uit eigen bestuursleden, die erop toe gaat zien dat het bedrijf voldoende aan de eisen van de rechter gehoor geeft. De regels waaraan Microsoft moet voldoen gelden voor tenminste vijf jaar en alleen in de Verenigde Staten. In Europa loopt nog een rechtszaak tussen Microsoft en de Europese Commissie.

Van tafel

Met deze uitspraak in de langslepende anti-trustzaak zijn alle eisen van de negen Amerikaanse staten die verder procedeerden van tafel geveegd. Zij eisten onder meer dat Microsoft het besturingssysteem Windows zou loskoppelen van randprogramma's zoals Media Player en Internet Explorer. Microsoft wilde nog geen commentaar op de uitspraak geven, aldus Reuters. Volgens Microsoft-woordvoerster Stacy Drake gaan de juridische mensen de uitspraak eerst goed bestuderen. Of de negen procederende staten in hoger beroep gaan, is nog niet bekend. Update, 2 nov. 9:10 uur: Meer informatie over de uitspraak en schikking toegevoegd.