De twee partijen hebben rechter Colleen Kollar-Kotelly nu voorgesteld om de hoogleraar rechten Eric Green als bemiddelaar aan te stellen. Uit het voorstel om een bemiddelaar aan te stellen blijkt dat de gesprekken tussen de overheid en Microsoft om tot een schikking te komen, moeizaam verlopen. Kollar-Kotelly had de partijen namelijk opgedragen om met een voorstel voor een bemiddelaar te komen, als ze er vrijdag 12 oktober nog niet uit zouden zijn. De overheid en Microsoft hadden Kollar-Kotelly aanvankelijk afgeraden om aan te sturen op bemiddeling. In 2000 mislukte een eerdere poging om op die manier tot een vergelijk te komen in de rechtszaak die het Amerikaanse Ministerie van Justitie en 19 staten (waarvan er nu nog 18 over zijn) aanspanden tegen Microsoft. De overheid beschuldigt Microsoft ervan dat het softwarebedrijf op onrechtmatige wijze concurrenten het leven zuur maakt.

Bundelen

Of de twee partijen er deze keer uit komen, lijkt voornamelijk afhankelijk van de bereidwilligheid van Microsoft om het nieuwe besturingssysteem Windows XP aan te passen. Microsoft levert met Windows XP standaard programma's mee voor instant messaging en video. Op die manier kan Microsoft concurrenten eenvoudig van de markt drukken, zo is de vrees van de overheid. Eerder paste het bedrijf de strategie om software standaard te bundelen met het besturingssysteem Windows met succes toe om de browsermarkt te veroveren. Door de Internet Explorer `gratis' met Windows mee te leveren, won Microsoft de strijd om de browsermarkt van het ooit oppermachtige Netscape. Het bundelen van de Internet Explorer en het besturingssysteem Windows vormde voor de overheid de aanleiding om de antitrustzaak tegen de softwaregigant uit Redmond te beginnen.

Overheid

Een extra complicatie voor een schikking vormt de verdeeldheid in het overheidskamp. Begin september kondigde het Ministerie van Justitie aan niet langer te streven naar een opsplitsing van Microsoft. De nieuwe minister van Justitie, John Ashcroft, is geen groot voorstander van de rechtszaak die door zijn voorgangster Janet Reno is opgestart. Ashcroft streeft naar een `snelle oplossing voor de consumenten', zo zei hij in september. Een aantal van de 18 staten die samenwerken met het Ministerie van Justitie, staat echter een hardere lijn voor. Zo hebben de procureur-generaals uit de staten Californië en New York vorige maand al laten weten dat ze de rechtszaak desnoods in hun eentje willen voortzetten als het Ministerie van Justitie akkoord gaat met een te softe schikking.