De aandelen Microsoft schoten omhoog nadat gezaghebbende analisten bekend maakten dat Microsoft toch voor een schikking lijkt te voelen. De analisten maakten dit op na gesprekken met Microsofts nieuwe financiële baas John Connors.

De gesprekken tussen Microsoft het Justitie leken tot voor kort muurvast te zitten. Analisten van Chase Hambrecht & Quist en Goldman, Sachs & Co stellen nu echter dat een 'mogelijkheid tot een schikking' nabij is. John Connors – de kersverse CFO van Microsoft – gaf in een gesprek voldoende munitie voor deze verwachting.

Het management van Microsoft is er volgens de analisten veel aan gelegen de zaak tot een oplossing te brengen, voordat de rechter dat doet. Hoe de schikking er uit zal komen te zien, is onduidelijk. Microsoft heeft herhaaldelijk aangegeven dat het niets voelt voor enige vorm van opsplitsing. Eerder dit jaar noemde Steve Balmer een dergelijk scenario nog 'absoluut ondenkbaar en onverantwoordelijk'.

Een andere mogelijke oplossing is het vrijgeven van de broncode van Windows, waarop Bill Gates al eerder zinspeelde. Rechter Richard Posner leidt de gesprekken tussen de softwaregigant en Justitie.

Microsoft stapt uit SIIA

Microsoft is dinsdag na 14 jaar uit de industrieorganisatie SIIA (Software and Information Industry Asscociation) gestapt. Deze stap volgt op de 'friend of the court' aanbeveling van de softwaregroep. Hierin onderschrijf de SIAA de conclusies van rechter Jackson: Microsoft heeft een monopolie op het gebied van besturingssystemen en benadeelt hiermee de consument.

Microsoft ontkent dat het besluit de SIIA vaarwel te zeggen rechtstreeks met deze aanbeveling heeft te maken. Volgens Microsoft is er sprake gebrek aan visie bij de SIIA. "Ze zijn zo geobsedeerd door de antitrustzaak, dat belangrijke vraagstukken als piraterij, privacy en encryptie niet aan bod komen", aldus een woordvoerder.

De SIIA heeft ongeveer 1200 leden. In het directiebestuur zitten vertegenwoordigers van onder meer Sun, Oracle en Reuters. Microsoft had ook een plekje in het 19 koppen tellende bestuur, maar is vanzelfsprekend ook hier uitgestapt.