Rechter Lucy Koh heeft de schikking van 324 miljoen dollar die Google, Apple, Intel en Adobe in de grote kartelzaak aan 64 duizend werknemers willen betalen vrijdag afgewezen. Ze vindt het bedrag uiteindelijk toch te laag. De medewerkers hadden de bedrijven in een class action-rechtszaak gezamenlijk aangeklaagd, vanwege geheime afspreken om elkaars personeel niet aan te nemen. Daardoor liepen ze werk mis.

Meer geld in eerdere zaak

Koh wil dat het bedrag met tenminste 50 miljoen dollar wordt verhoogd. Ze kijkt daarbij naar de hoogte van het bedrag dat de filmbedrijven Pixar, LucasFilm en Intuit eerder voor vergelijkbare praktijken hebben betaald. Volgens Koh worden de medewerkers van de Google, Apple, Intel en Adobe vergeleken met die zaak te weinig gecompenseerd.

De bedrijven maakten volgens de aanklacht verboden afspraken om te voorkomen dat ze werknemers van elkaar zouden aannemen. De werknemers eisten een schadevergoeding van 3 miljard dollar, maar ze gingen al akkoord met de 324 miljoen dollar.

Steve Jobs was de kwade genius

De rechter stelt dat het bewijs tegen de techbedrijven bovendien sterker was. Apple-oprichter Steve Jobs, die ook voor Pixar werkte, was volgens haar de spil in de samenzwering. Uit e-mails tussen Jobs en ex-Google-ceo Eric Schmidt blijkt dat de twee afspraken maakten over het niet aantrekken van elkaars medewerkers. Dat bespaarde kosten. Maar medewerkers liepen zo werk mis.

Als de schikking nu niet wordt verhoogd, komt er alsnog een rechtszaak. Dat kan leiden tot een veel hogere schadevergoeding en tot het prijsgeven van meer gevoelige informatie over de personeelsafspraken in Silicon Valley. Als de kartelafspraken worden bewezen zou de schadevergoeding zelfs kunnen oplopen tot 9 miljard dollar.