Google's zoekmachine heeft in Amerika een marktaandeel van circa 65 procent, in Europa zelfs 94 procent. Maar Google is niet dominant, vindt bestuursvoorzitter Eric Schmidt.

Die opmerkelijke verklaring is onderdeel van een document met uitgebreide antwoorden, die Google aan de Amerikaanse Senaat heeft gestuurd. Die probeert momenteel vast te stellen of Google zich aan de mededingingswetten houdt. Afgelopen september werd Schmidt al urenlang ondervraagd door kritische senatoren.

Bedreigd door talloze concurrenten

In de nakomende schriftelijke antwoorden benadrukt Google vooral hoeveel rivalen het eigenlijk heeft. Volgens Schmidt zijn de cijfers over de zoekmarkt vertekend, omdat die alleen algemene zoekmachines meten, zoals Google, Bing en Yahoo.

“Dergelijke cijfers maken niet inzichtelijk met hoeveel sites Google concurreert in de zoekbusiness. Google heeft veel concurrenten die geen algemene zoekmachine zijn, zoals gespecialiseerde zoekmachines, sociale netwerken en mobiele apps. Dus het is incorrect om hier uit af te leiden dat Google dominant is in de zoekmarkt", aldus Schmidt.

Siri, Apple's onlangs gelanceerde virtuele assistent, momenteel alleen nog voor de iPhone 4S, wordt door Schmidt expliciet genoemd als een dreigend gevaar voor Google's business. Dat terwijl Android-baas Andy Rubin Siri recentelijk nog diskwalificeerde.

Corrigeren

In het 68-pagina's tellend document wringt Schmidt zich vaker in allerhande bochten om 'ongewenste' uitspraken van collega's recht te strijken. Een voorbeeld: Google's financiële baas Patrick Pichette meldde begin dit jaar dat “gebruikers van Chrome (Google's browser) gegarandeerd vastzitten aan Google-diensten".

Die uitspraak klopt niet, sust Schmidt, gebruikers kunnen in Chrome heel eenvoudig een andere zoekmachine instellen en die keuze krijgen ze direct bij installatie van de browser. Dat in tegenstelling tot het veel meer gebruikte Internet Explorer van Microsoft, waar het ingewikkelder is om van de default zoekmachine Bing af te komen, sneert Schmidt.

Meerdere antitrustonderzoeken

Google ligt momenteel in zowel de VS als Europa onder antitrustvuur. Zowel marktwaakhond FTC als een speciale Senaatscommissie buigen zich in Amerika over verschillende klachten dat Google zijn eigen diensten voortrekt en bundelt terwijl het concurrerende diensten op oneerlijke wijze degradeert in de zoekresultaten. Ook de Europese Commissie doet sinds vorig jaar diepgravend onderzoek.

Vorige week nog concludeerde een studie dat het er geen duidelijk verband is tussen het 'voortrekken' van Google's eigen diensten en het oneigenlijk weren van rivalen.

Als het al een probleem is dat eigen diensten bovenaan de zoekresultaten belanden, is het niet - zoals eerder gedacht - Google dat zichzelf veel promoot, maar Bing, die doet dat meer dan twee keer zo vaak als Google.