Volgens de topman kunnen apparaten een nog belangrijkere rol krijgen in het dagelijks leven. “Je wilt toch je huis binnenlopen en door middel van je Android-device zorgen dat alle apparaten in huis zich aanpassen omdat je net binnenkomt. De tv zou moeten weten dat je er bent en direct aanspringen op je favoriete programma", orakelt Schmidt.

Apparaten die met elkaar praten

Schmidt schetste dit toekomstscenario tijdens een discussie van ict-nieuwssite CNET op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. De topman noemde vooral een 'ecosysteem' van apparaat en toepassing als belangrijkste punt.

“Er werd altijd gedacht dat er in ieder huis een soort server zou komen die alles regelt. Ik zie het als peer-to-peer-devices die met elkaar communiceren. Het zou vloeiend moeten gaan", aldus Schmidt. Uiteraard is de topman er van overtuigd dat Google TV, de mediaspeler van zijn bedrijf, hierin een grote rol kan spelen.

'Android niet gefragmenteerd'

Schmidt reageert ook op de kritiek dat Android te gefragmenteerd is. Het mobiele besturingssysteem draait namelijk op veel verschillende soorten toestellen, met uiteenlopende mogelijkheden, zoals schermresolutie. Het voornaamste argument van 'fragmentatie' slaat op de vele verschillende Android-versies die er wereldwijd in gebruik zijn. Volgens de topman is 'fragmentatie' niet het goede woord, hij kiest zelf voor 'differentiatie'.

“Differentiatie is positief, fragmentatie is negatief", aldus Schmidt. “Differentiatie betekent dat je een keuze hebt en dat de makers van telefoons allemaal een andere visie kunnen hebben op innovatie. Die telefoonmakers kunnen jou dan overtuigen dat hun ideeën beter zijn dan die van iemand anders." Volgens Schmidt betekent fragmentatie dat een applicatie wel op het ene toestel draait en niet op een andere. Dat is bij Android niet het geval, benadrukt hij.

Zo snel mogelijk op ICS

Toch is de strategie van Google om iedereen zo snel mogelijk op de nieuwste Android-versie (Ice Cream Sandwich) te krijgen. Die vierde versie van het Android-platform moet de gescheiden versies voor tablets (de 3-reeks) en smartphones (de 2-reeks) weer rechttrekken en zo de fragmentatie verminderen.

Het is volgens Schmidt alleszins toegestaan dat telefoonbouwers het besturingssysteem aanpassen en er een eigen interface bovenop bouwen. “Zo lang applicaties maar op alle systemen blijven werken", aldus Schmidt. Hij gaat daarmee voorbij aan de eisen die Google eerder heeft opgelegd aan Android-partners. Daarbij zijn eigen aanpassingen die Google 'willekeurig' vindt niet toegestaan en grotere aanpassingen moeten eerst goedgekeurd worden.

De hele discussiesessie van CNET met daarin Google-topman Eric Schmidt. Het gesprek met hem begint op ongeveer 6 minuten en 40 seconden.