GroenLinks stelde donderdag Kamervragen aan staatssecretaris Heemskerk omdat de partij vindt dat mbo-leerlingen op ict-opleidingen teveel werken met software van slechts drie grote bedrijven: Microsoft, Cisco en Oracle.

De partij baseert zich op een blogpost van Wilfred Rubens, GroenLinks-lid en beleidsmedewerker bij een onderwijsinstelling die mbo-opleidingen aanbiedt in Noord-Limburg. De overkoepelende organisatie van ict-onderwijs op mbo's.

Loket MBO-ICT, vindt echter dat er al genoeg actie wordt ondernomen om dit open source onderwijs te stimuleren. De organisatie staat op het punt een deal te sluiten met Novell om gratis Linux-lessen aan te bieden op scholen. "Het is niet zo als GroenLInks denkt dat er niets gebeurt met open source, dat is wel degelijk zo", aldus een woordvoerster van de organisatie.

Contact opnemen

MBO-ICT wordt gesteund door overheidsgelden. Ze verwacht dan ook dat de kamervragen van GroenLinks via een omweg bij MBO-ICT terug komen. De organisatie is verbaasd dat GroenLinks niet even heeft gebeld: "Ze hadden gewoon even contact op kunnen nemen. Op onze site staan gewoon de contactgegevens", aldus de zegsvrouw. Ze wijst erop dat er genoeg initiatieven liggen en dat die ook opgepakt worden'. De organisatie laat weten dat GroenLinks zich wat beter had kunnen verdiepen in de materie.

"Het centrale doel van Loket MBO-ICT is immers dat ICT-beroepsopleidingen optimaal aansluiten op de behoeften van de arbeidsmarkt. Open source is daarbij steeds in beeld. Daarom heeft Loket MBO-ICT het ook nadrukkelijk opgenomen in de beroepenwedstrijden die zij organiseert voor mbo-studenten van de opleiding ICT-beheerder", laat de organisatie weten. "In het landelijke toernooi van 2008 was Open Source één van de drie wedstrijddivisies, naast Microsoft en Cisco."

Arbeidsmarkt

Volgens Hans Blankendaal, teammanager ict bij Ecabo dat onderdeel is van Loket MBO-ICT, wijst erop dat opleidingen ook gewoon moeten kijken naar de vraag in de markt. "Hoe je het ook wendt of keert, op dit moment wordt er door het bedrijfsleven heel veel Cisco- en Microsoft-expertise gevraagd wordt."Daarnaast constateert Blankendaal dat de open source markt op dit moment groeit en daarom wordt er juist nu aandacht aan besteed. In vergelijking met de Microsoft en Cisco maakt open source een klein onderdeel uit van de arbeidsmarkt, analyseert Blankendaal. Maar omdat open source steeds meer gebruikt wordt krijgt dat onderdeel ook steeds meer aandacht in het curriculum.

Door afspraken met Novell wil Loket MBO-ICT de opname van Linux in de ict-opleidingen van het mbo makkelijker maken. De twee partijen gaan samen in kaart brengen waar Linux-certificaten zijn in te passen in het onderwijs. Eerder is dit ook gebeurd met Microsoft, Cisco en Oracle.

Rondgang

Ook uit een korte rondgang van Webwereld langs een aantal scholen blijkt dat ook op dit moment het probleem dat door GroenLinks wordt aangekaart niet herkend wordt. "Onze leerlingen worden natuurlijk geconfronteerd met de grote softwareleveranciers die zij tegekomen op hun stagebedrijven", zegt Edward van der Zwaag van ROC Horizon College. "Wel degelijk confronteren wij hen met open source, denk bijvoorbeeld aan Linux." Verder wijst Van der Zwaag erop dat het mbo-onderwijs zich erop richt gekwalificeerde systeem- en applicatiebeheerders af te leveren. "Wij stoppen onze leerlingen dus niet weg achter de grote softwarebedrijven maar confronteren hen ook met open source."

Co van Dam, sectordirecteur techniek en ict van het Hoornbeek College, herkent zich ook niet in de gestelde vragen. "Wij maken binnen onze ict-opleiding gebruik van Linux. En dat geld voor meerdere open source programma's", aldus Van Dam. In de toekomst wordt er op het Hoornbeek College meer aandacht besteed aan webapplicaties die vaak door open source ondersteund worden, aldus de sectordirecteur.

GroenLinks was niet direct bereikbaar voor commentaar.