De hoofdpagina's van het National Training Center, DCAA van het Ministerie van Defensie en NASA's Goddard Flight Center vertoonden woensdag een ongebruikelijke aanblik. In plaats van de normale mededelingen werden deze namelijk opgesierd door een cartoon van een hippie-hacker en veiligheidswaarschuwingen.

Voor elke bezoeker was het duidelijk: de sites zijn gehackt. De schuldige heeft zichzelf bekend gemaakt als een 17-jarige scholier uit Colorado met de bijnaam 'ytracker'. Zoals vaak gebruikelijk bij dergelijke acties positioneert Ytracker zich als veiligheidsexpert in plaats van crimineel.

In een verklaring zegt de hacker dat hij de overheid wil waarschuwen voor belangrijke veiligheidslekken op hun sites. "Ik heb geen kwaadaardige bedoelingen," zo citeert Wired de jongenman, "veel andere landen plannen cyberaanvallen op de Amerikaanse overheid. Als dat het geval is, hoe kunnen Amerikaanse onderdanen zich dan veilig voelen? Ik heb dit gedaan om de overheid attent te maken op de veiligheidslekken, zodat ze er wat aan kunnen doen."

Volgens Ytracker had hij de verantwoordelijke webmasters al diverse keren gewaarschuwd, maar werd hij al die keren genegeerd. Ytracker heeft weinig moeite gedaan om zijn ware identiteit te verbergen, het zal de gedupeerden weinig moeite kosten hem te achterhalen.

Hij mag hopen dat hem niet dezelfde straf boven het hoofd hangt als 'Zyklon'. Deze 19-jarige brak in mei in op de computers van het Witte Huis. Zyklon is vorige week veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden en een boete van ruim 36.000 dollar. Bovendien mag hij na zijn vrijlating drie jaar geen computer aanraken.

Drentse Courant en Groninger Dagblad

Ook de Drentse Courant en het Groninger Dagblad zijn deze week gehackt, zo schrijft de Drentse Courant. De schade van de 'vriendelijke hacker' bleef beperkt tot het weghalen van een banner. De KPN – die de sites host – heeft de schuld op zich genomen van de beveiligingsfout. De kranten zijn 'hevig gepikeerd door de streek van de KPN'.