Scholieren klagen al enige tijd over de slechte toegankelijkheid van Magister, een door Schoolmaster uitgegeven leerlingenadministratiesysteem dat liefst 70 procent marktaandeel heeft. Van alle klachten die het meldpunt Nederland Open in Verbinding (NOiV) heeft binnengekregen uit het onderwijs gaat driekwart over het programma Magister.

Het NOiV, dat overigens sinds eind van het vorige jaar niet meer bestaat, heeft naar aanleiding van die klachten met ict-personeel en docenten van onderwijsinstellingen gesproken over dit probleem, schrijft Van Bijsterveld aan de Tweede Kamer. Maar een oplossing blijkt moeilijk. Contracten worden voor meerdere jaren aangegaan, zegt de minister, en onderwijsinstellingen zijn vaak verplicht mee te gaan in een releaseplanning van de softwareleverancier.

Leerlingen kunnen niet meer in systeem

De klachten van veel leerlingen richten zich vooral op de toegankelijkheid van het leerlingenadministratiesysteem, vooral sinds Magister is geüpgraded naar 5.x. Die versie werkt op basis van de Microsofttechnologie Silverlight.

Op het Windowsplatform werkt alles prima, maar werkt de leerlingen thuis met Linux (bijvoorbeeld Fedora), dan is er een groot probleem met de toegankelijkheid van de informatie. Ook bij gebruik van Android of iOS lopen de leerlingen tegen problemen aan. Maar het systeem biedt wel onmisbare informatie over schooluren, schoolpunten en registratie van verzuim

Linux en Opera werken niet

Maar de minister zegt dat Schoolmaster vindt dat de meeste besturingssystemen en browsers geen moeite moeten hebben met de toegankelijkheid. Wel erkent ze dat Linux- en Opera-gebruikers in de meest recente release geen toegang hebben tot de gratis webtoepassing van Magister.

Leverancier Schoolmaster heeft wel een app voor iOS- en Androidgebruikers genaamd Meta, maar die kost 1,59 euro als de scholier de volledige functionaliteit van de app wil gebruiken. “Maar de meest relevante informatie zoals agenda en rooster, is wel gratis beschikbaar", bezweert de minister.

Onderwijs blijft zelf verantwoordelijk

Van Bijsterveld zegt er wel bij dat ondanks het stimuleren van het gebruik van open standaarden vanuit het Rijk en het voormalige NOiV, de onderwijsinstellingen verantwoordelijk blijven voor de inkoop van software.

Als een school niet kiest voor open standaarden, moet het wel kunnen aangeven waarom niet. Dit volgens het NOiV-principe “pas toe of leg uit". Ook vindt Van Bijsterveld dat als leerlingen klachten hebben over software, zij in overleg moeten gaan met de school en eventueel samen met de school naar de leverancier moeten stappen.