Scholieren zijn goedgelovig, concluderen onderzoekers van Motivaction in opdracht van uitgeverij Malmberg. Van de 550 ondervraagde scholieren tussen de 12 en 17 jaar, zegt maar liefst 92 procent de benodigde informatie op internet op te zoeken. 82 Procent van hen controleert de zoekresultaten of gevonden informatie niet.

"Als het op internet staat, dan zal het wel kloppen", redeneren jongeren volgens het onderzoek. "Verder worden argumenten als gemakzucht, tijdgebrek en 'de site ziet er betrouwbaar uit' ook vaak gebruikt."

Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat zoekmachines te veel informatie geven waardoor ze niet meer weten wat de juiste informatie is. Bijna één op de drie weet niet waar ze moeten beginnen of heeft moeite met het bedenken van de juiste zoekwoorden.

De uitgeverij zegt niet verrast te zijn met de uitkomsten van het onderzoek. Het is voor Malmberg aanleiding om een 'internetbibliotheek' voor het voortgezet onderwijs te introduceren met de naam Studiehulp. De informatie in deze digitale bibliotheek wordt gehaald uit de Winkler Prins Encarta encyclopedie, de Wereldatlas en Prisma woordenboeken.