Ontwikkelaars van webapplicaties zijn een belangrijk deel van hun tijd kwijt met het controleren van code. Tachtig procent daarvan is men zelfs bezig met het herschrijven en verbeteren van code. Dat kan voor een deel worden ondervangen door een soort online spellingcontrole, waarbij niet alleen naar de syntax wordt gekeken, maar ook automatisch scenario's worden doorlopen en functionaliteit wordt getoetst.

Wercker biedt binnenkort zo'n mogelijkheid in de vorm van een SaaS oplossing. Een ontwikkelaar stuurt zijn code naar het beheersysteem, waarna vanuit Wercker een go of no go volgt, net als bij een stoplicht. In het laatste geval krijgt de ontwikkelaar een rapportje en aanwijzingen om de bugs te verhelpen. Bij groen kan de webapplicatie meteen worden geplaats bij PaaS-oplossingen als Azure, Heroku of Dotcloud.

Een cloudvariant

Oprichter Micha Hernández van Leuffen liep zelf tegen het probleem aan van tijdrovende softwarecontrole toen hij software ontwikkelde voor derden, zo vertelt hij aan Webwereld. "Er zijn wel oplossingen voor de controle van code, maar dat is software die je op de computer moet installeren. Wij zochten een cloudvariant."

Op de site verwijst het bedrijf zelf naar programma's als Github (1,5 miljoen gebruikers), maar echte cloudoplossingen waren tot voor kort zeldzaam. Sinds kort is er wel Cloudbees en Atlassian zit inmiddels op versie vier van hun platform.

Meer talen

Hernández van Leuffen heeft zijn oplossing ontwikkeld met .NET ontwikkelaar Wouter Mooij. Volgende week wordt de bèta gelanceerd, die zich nog wel zal beperken tot applicaties geschreven in server-side JavaScript (node.js). Men gaat de bèta dan ook lanceren met Joyent, een cloud provider en ontwikkelaar van node.js. In de toekomst worden meer talen toegevoegd zoals Python, Ruby maar ook .NET.

Tarieven voor de dienst zijn nog niet vastgesteld, maar het is al wel duidelijk dat er een abonnementsmodel komt dat is gebaseerd op een fair use policy.

Gelanceerd in de VS

Wercker draaide de afgelopen maanden mee in het Amsterdamse business accelerator programma Rockstart Accelerator, dat startende ondernemingen honderd dagen intensief begeleidt. Dat heeft veel opgeleverd, zegt Hernández van Leuffen.

Toch ziet het bedrijf niet zozeer Nederland als basis. Het team vertrekt donderdag naar San Francisco voor een eerste oriëntatie. "Wij hebben besloten om daar te lanceren", zegt Hernández van Leuffen. "Het is de omgeving waar je moet zijn. Ik heb er gestudeerd, dus ik ken de cultuur en de omgeving goed."