Het bekendste voorbeeld van uitwisselsoftware waar de spyware uit gesloopt is, is uiteraard KazaaLite. Dit programma wint de laatste tijd flink aan populariteit. De eigenaar van de officiële KaZaA – Sharman Networks – voelt zich zelfs zover in het nauw gedreven dat het met een eigen (betaalde) variant zonder spyware komt.

Voor makers van populaire programma als AudioGalaxy, Grokster, iMesh en LimeWire is het opnemen van spionagesoftware de voornaamste mogelijkheid wat te verdienen met hun activiteiten, dit overigens tot grote ergernis van de platenbonzen die het absurd vinden dat de softwaremakers geld verdienen met het mogelijk maken van het uitwisselen van illegaal materiaal.

AudioGalaxy en consorten krijgen geld overgemaakt – vaak per download - van de makers van adware en spyware. Bekende voorbeelden hiervan zijn Gator en Cydoor. Wie allergisch is voor dergelijke software heeft genoeg mogelijkheden. Van alle grote uitwisselprogramma's zijn de laatste tijd spyware-loze versies beschikbaar gekomen via internet.

Dr Damn

Zo is er een 'Dr Damn' die Grokster en iMesh al heeft gestript. Bovendien heeft hij een webpagina waarop een overzicht wordt gegeven van andere initiatieven op dit gebied. Over zijn motivatie is hij tegenover CNet duidelijk: "Ik ben nooit een grote fan geweest van bedrijven die hun klanten bespioneren."

Niet iedereen ligt overigens wakker van de spyware-loze varianten. "Ik ben ervan op de hoogte', zo zegt de CEO van AudioGalaxy tegenover CNet. "Maar of ik er ook maar één seconde over nadenk? Nee."

AudioGalaxy zonder spionagesoftware wordt overigens gemaakt door een Nederlandse vrouw. De 25-jarige 'E.' krijgt sinds deze week meer dan tweeduizend bezoekers per dag op haar site.