Het nieuwe topleveldomein komt op tijd voor het Schotse referendum voor onafhankelijkheid op 18 september. Veel Schotten hebben zich sterk gemaakt voor dot scot. Met niemand minder dan Sir Sean Connery voorop. De Schotse minister-president Alex Salmond richt zich in zijn reactie vooral op de Schotse diaspora. "Schotten over de hele wereld, die hier geduldig op hebben gewacht zullen snel in staat zijn om dit prachtige expressieve domein voor hun online identiteit te gebruiken".

Cultureel topleveldomein

.scot is ook geen topleveldomein voor een land, maar voor culturele doeleinden. Verwacht wordt echter wel dat de Schotse overheid het topleveldomein in aanloop naar het referendum gaat gebruiken. Volgens de Schotse krant The Heraldkomen er website- en e-mailadressen van politici en overheidsdiensten met .scot en het reeds in gebruik zijnde .gov.uk.

Het resultaat is door de Dot Scot Registry bereikt, na onderhandelingen met het Amerikaanse ICANN, dat over de creatie van nieuwe topleveldomeinen gaat.

Catalanen wel, Friesen (nog) niet

De Catalanen, een ander naar onafhankelijkheid strevend volk, hebben al negen jaar het topleveldomein .cat. Dit eveneens cultureel-gebonden topdomein heeft 60.000 domeinnamen.

De Catalanen willen hun referendum voor onafhankelijkheid van Catalonië op 9 november van dit jaar houden. In tegenstelling tot de Britse regering bij Schotland, werkt de Spaanse regering het Catalaanse referendum tegen.

Er zijn ook Friesen die graag een eigen topleveldomein willen. In 2006 was er nog een goed geslaagde 1-aprilgrap, waardoor er heel even gedacht werd dat Friesland .fy kreeg. Een serieuzere poging was er van mijndomein.nl om .frl voor Friesland te bemachtigen. Maar dat is tot nog toe op niets uitgelopen.