De Amerikaanse Authors Guild is boos over Amazons poging om topleveldomeinen als .book te bemachtigen. De voorzitter van de belangenvereniging van auteurs, thrillerschrijver en advocaat Scott Turow, heeft in een brief aan internetbeheerder ICANN laten weten dat de organisatie tegen generieke topleveldomeinen als .book en .author is.

Boos, maar geen bezwaar

“Het is duidelijk anticompetatief om zulke generieke domeinen over te doen aan private instellingen", schrijft Turow. “Hierdoor kunnen dominante, gevestigde bedrijven hun greep op de markt vergroten. Het potentieel voor misbruik lijkt oneindig."

De organisatie maakt bezwaar tegen het gebruiken van generieke termen als 'author' waar Amazon op aast en 'blog' dat Google op de korrel heeft. “ICANN zou zich beter dan andere organisaties bewust moeten zijn van de noodzaak voor een open, concurrerend internet. Heroverweeg dit project alstublieft."

De schrijversorganisatie stuurt een boze brief naar de ICANN, maar start geen officiële bezwaarprocedure tegen diverse domeinnamen. Het maken van zo'n bezwaar kan niet zomaar, een protesterende organisatie moet duizenden dollars aan leges ophoesten om het bezwaar te verwerken. Alle bezwaren moeten 13 maart binnen zijn bij de vereniging.

gTLD's dit jaar

De ICANN is de topleveldomeinen aan het beoordelen en wil de eerste batch van 500 domeinen later dit jaar toewijzen. Eerder hield de organisatie een loterij om te bepalen in welke volgorde de namen worden toegewezen. Bij die loterij werd .book als 291ste getrokken en dit domein wordt daarom snel in behandeling genomen.

De kritiek van de auteursvereniging op het hele idee achter topleveldomeinen is verre van nieuw. Ook overheden uitten vorig jaar zorgen dat private organisaties generieke, geografische of religieuze termen in handen krijgen die daarmee worden vercommercialiseerd.

De uitrol van de domeinen gaat niet geheel vlekkeloos. De procedure kwam traag tot stand door diverse problemen en zelfs de ICANN is niet tevreden over het tijdspad dat stelt dat dit jaar de eerste TLD's worden toegewezen. De ceo van de organisatie gaf in januari toe het uitrollen van de domeinen het liefst een jaar uit te willen stellen.