De Vereniging ter Ere van Schrikkeldagbaby's maakt zich sterk voor de verjaardagsrechten van haar ruim 6.000 leden. Want die rechten worden off- én online verkwanseld door gebrekkige kalendersoftware.

Discriminatie

Op miljoenen websites krijgen schrikkeldagmensen een foutmelding als zij hun geboortedatum invullen. "Iedereen die op 29 februari is geboren heeft er last van. En we zijn het zat", aldus Peter Brouwer van de schrikkelclub tegen The Register.

Zelfs YouTube zondigde tot voor kort tegen de Gregoriaanse kalender. "Als je 29 februari invoerde werd aangenomen dat je een robot was die accounts stal en werd je compleet genegeerd", aldus Brouwer, die in Canada woont. YouTube heeft de dwaling inmiddels hersteld.

Maar voor die talloze websites die nog steeds de schrikkelaars buitensluiten, heeft de vereniging onlangs een PERL-scriptje vrijgegeven, zodat webmasters hun ondeugdelijke en discriminerende kalenders kunnen corrigeren.

Schrikkelbug in Open XML

Brouwer geeft en passant ook nog Microsoft een veeg uit de pan, omdat het een schrikkeljaarbug in Excel twintig jaar lang ongemoeid liet. Sterker nog, Microsoft heeft zelfs getracht de bug 'mee te smokkelen' in de nieuwe documentformaat Open XML. Gelukkig is dat euvel er afgelopen maanden door de ECMA-commissie uitgehaald.

Of dat ook genoeg is om Open XML tot ISO-standaard te verheffen is trouwens deze week onderwerp van debat geweest in Genève. De beslissing hierover volgt eind maart.

Twentse Schrikkelrock

Wie in Nederland vandaag nog schrikkeldag wil vieren kan onder meer terecht in de Twente. In Markelo, om precies te zijn in sportcafé "De Haverkamp", vindt vanavond ' Schrikkelrock' plaats, met dialectrock van de plaatselijke band Knap'n. Toegang gratis.