NXP zal substantiële maatregelen nemen om zijn financieele positie te verbeteren, zegt bestuursvoorzitter Frans van Houten in een interview met het Financieele Dagblad. De chipfabrikant verdient nu te weinig geld om zijn torenhoge schuldenlast te kunnen dragen.

"We moeten wel de realiteit onder ogen blijven zien. Ik denk dat iedereen het rekensommetje wel kan maken. Resultaten zoals vorig kwartaal kunnen we niet te lang volhouden. We hebben wel iets langer dan een paar kwartalen, maar daar wil ik het niet op aan laten komen", zegt Van Houten in een interview met de zakenkrant.

Massaontslag op komst

Oud-Philipsdochter NXP maakt momenteel verlies en heeft een negatieve kasstroom: zelfs zonder afschrijvingen geeft de firma meer geld uit dan er binnenkomt. Van Houten wijst de dure dollar als hoofdschuldige aan. Omdat de firma veel kosten in Europa maakt, heeft het moeite om te concurreren met andere landen waar de munten minder in waarde zijn gestegen.

De bestuurder verwacht vooral op ondersteunende diensten te gaan bezuinigen. NXP telt in Nederland zo'n 5.500 werknemers, waarvan er 4.000 in Nijmegen werken. Wereldwijd heeft de firma 30.000 medewerkers in dienst.

FNV Bondgenoten heeft nog geen concreet saneringsplan gezien, maar bondsbestuurder Ron van Baden zegt tegenover de krant te verwachten dat duizenden banen op de tocht staan bij NXP, ook in Nijmegen en op het hoofdkantoor in Eindhoven.

Private equity

Philips stootte zijn chipdivisie in december 2005 af. De firma is toen verkocht aan een drietal private equity fondsen, die de aankoop met geleend geld hebben gefinancierd. NXP heeft daarom nu zo'n 6 miljard dollar aan schulden uitstaan. De omzet over 2007 bedroeg 6,3 miljard dollar.

NXP kreeg vorige week een gevoelige klap toen STM zich terugtrok uit een joint venture. De Zwitsers gingen in plaats daarvan met Ericsson in zee.

De chipsector staat bekend om zijn cyclische karakter. Nu de wereldeconomie tegen lijkt te zitten, nemen ook de investeringen in nieuwe computersystemen en technologieën af.