De ip-adressen uit Cuba, Iran, Noord-Korea, Sudan en Syrië worden sinds vorige week automatisch geblokkeerd. Mensen in die landen hebben voortaan geen toegang meer tot de downloads op SourceForge. Ook ontwikkelaars kunnen dus niet meer werken aan open source-projecten die zijn gehost op die site.

Exportverbod VS

In een blogpost legt Lee Schlesinger van SourceForge de vergaande stap uit. Hij erkent dat de maatregel niet goed samengaat met de idealen van open source en met die van het bedrijf. Maar hij zegt ook dat SourceForge zich aan de wetten moet houden van de landen waarin het is gevestigd. De Verenigde Staten hebben een zwarte lijst van landen waar geen technologie naar mag worden geëxporteerd. Volgens Schlesinger moet SourceForge zich aan deze wet houden, omdat anders sancties zullen volgen.

Deze wetten bestaan al langer, maar nu pas heeft SourceForge deze stap gezet. Waarom dit nu is gebeurd, vertelt Schlesinger niet.

Verdeelde reacties

De commentaren op zijn blogpost zijn verdeeld. Volgens SourceForge-gebruiker nawwark gaat dit direct in tegen de definitie van open source, waarin wordt gesteld dat er geen personen of groepen mogen worden buitengesloten. Bovendien stelt hij dat SourceForge de open source-projecten onterecht ziet als Amerikaans. Het zijn internationale projecten die alleen maar op SourceForge worden gehost.

Gebruiker Idan wijst er echter op dat SourceForge in deze weinig kan doen. “De wet is idioot”, schrijft hij, “maar als je je er niet aan houdt, dan leidt dat zeker tot boetes en gevangenisstraffen.”

Bron: Techworld.nl.