De volgelingen van L. Ron Hubbard maken gebruik van een nieuwe wet, de Digital Millennium Copyright Act, die vorig jaar werd aangenomen. Het gaat om twee postings van een Worldnet-abonnee in de alt.religion.scientology nieuwsgroep.

Volgens specialisten is het de eerste keer dat met de nieuwe wet in de hand een dagvaarding wordt verzonden. Eric Goldman, een advocaat die regelmatig internetaanbieders verdedigt, vertelde C|Net dat hij denkt dat de Digital Millennium Act een krachtig middel is om achter de identiteit van een schender van copyright te komen.

"Als ze echt kunnen aantonen dat het copyright is geschonden dan kunnen ze internetaanbieders dwingen de gebruikersgegevens af te geven," aldus Goldman. Of de wet de doodslag is voor anonimiteit op het web kon de advocaat niet zeggen. "Het is alleen een stuk makkelijker om de identiteit te achterhalen van iemand die zich niet voldoende heeft geanonimiseerd."

AT&T heeft de gegevens van haar abonnee nog niet doorgegeven aan Scientology. Een woordvoerder van het telecommunicatiebedrijf zei dat voorlopig uit te stellen. De advocaat van de internetter die de gewraakte postings deed onderzoekt wat er tegen de eis van Scientology ondernomen kan worden.

Scientology zou harde maatregelen nemen tegen diegenen die openlijk kritiek uiten op haar activiteiten. De erg rijke Church of Scientology zou tegenstanders onder meer om de oren slaan met rechtszaken en lastercampagnes.