Even leken de pogingen van de door Ron Hubbard opgerichte `kerk' succes te sorteren. Wie deze week bij Google op `Scientology' zocht, kreeg ineens niet meer de sites van criticasters te zien. De bekendste hiervan – Xenu.net – is doorgaans in de bovenste regionen te vinden. Inmiddels staat Xenu.net echter gewoon weer in de lijst, nadat voorvechters van vrije meningsuiting over de zoekmachine waren gevallen. Advocaten van Scientology beschuldigen Xenu.net van het overtreden van auteursrechtwetgeving. Hiervoor gebruiken ze de Amerikaanse DMCA (Digital Millennium Copyright Act). Hierop verwijderde Google inderdaad bepaalde onderliggende pagina's van Xenu.net. `Per ongeluk' zou echter ook de hoofdpagina zijn verwijderd, zo luidt de verklaring van Google. Deze is donderdag weer teruggezet, waarmee Scientology zijn poging kritische sites te weren, zag mislukken.

Nederlandse provider

Het is het sluitstuk op eerdere intimiderende pogingen van de even fanatieke als besloten sekte om Xenu.net van het net af te halen. De door de Noor Andreas Heldal-Lund opgezette site wordt sinds midden vorig jaar gehost bij een Nederlands bedrijf: Xtended Internet, nadat de Amerikaanse provider gezwicht was voor de juridische dreigementen van Scientology. Xtended Internet, dat bekendheid geniet in de wereld van voorvechters voor vrije meningsuiting, kwam kort hierna ook de problemen. Het Nijmeegse bedrijf was namelijk voor onder meer zijn IP-adressen afhankelijk van UPC-dochter Priority Telecom. Deze partij heeft begin deze maand het contract met Xtended opgezegd, na – opnieuw – juridische dreigementen van Scientology. Paul Wouters van Xtended Internet zegt `nogal teleurgesteld' te zijn in de weinig principiële opstelling van Priority Telecom. "Ik heb ze vanaf het begin verteld dat we Xenu.net als klant hebben en dat dit mogelijk problemen kan opleveren. Toen Scientology daadwerkelijk contact me ze opnam, zijn ze gewoon in paniek geraakt. Doodsbang zijn ze."

Onafhankelijk

Inmiddels is Xtended volgens Wouters `provider onafhankelijk' omdat het via interconnectie-leverancier Telecity rechtstreeks aan de Amsterdam Internet Exchange hangt. Wouters denkt niet dat Scientology echt stappen gaan ondernemen. "Ze dreigen altijd wel en komen met dikke stapels papier, maar hun claims zijn werkelijk nergens op gebaseerd." Xenu.net blijft dus gewoon in de lucht, aldus een vastberaden Wouters, die zijn ervaringen met Scientology en Priority online heeft gepubliceerd. Xenu.net heeft overigens hetzelfde met Google gedaan. Volgens Wouters heeft Scientology nooit contact opgenomen met de Noor. "Ze zoeken het direct hoog op, bij de providers." Wouters vermoedt dat na het mislukken van de pogingen Xenu.net uit de lucht te halen de stap naar Google is gezet. "Dat was het enige wat ze nog konden verzinnen. Als een site niet in een zoekmachine staat, bestaat ie domweg niet." Het is erg verstandig geweest van Google om uiteindelijk niet tegemoet te komen aan de eisen van Scientology, stelt Wouters. "Als ze waren gaan censureren, had dat het einde van Google betekend." Google blijft volgens Wouters nog wel zitten met het probleem van het linken naar een bepaalde sites vanaf andere webstekken. Hoe meer er naar een site wordt gelinkt, hoe hoger deze in de lijst met zoekresultaten komt. Scientology probeert dit te beïnvloeden door veel nepsites op te zetten die allemaal linken naar de officiële Scientology-site.