Linux-fabrikant SCO claimt dat de broncode van Linux inbreuk maakt op zijn intellectuele eigendommen.

SCO adviseert commerciële Linux-gebruikers juridisch advies in te winnen. Dit blijkt uit een brief die het bedrijf inmiddels naar zijn klanten heeft verstuurd.

Tijdens de voorbereidingen van een rechtszaak tegen IBM over Unix voor IBM's 64-bit Itanium, kwam het bedrijf zijn codes tegen in de broncode van Linux.

"SCO is eigenaar van het Unix-besturingssyteem", stelt Chris Sontag, vice-president bij SCO. "Bij het onderzoek voor de rechtszaak tegen IBM, ontdekten we steeds meer regels code die zijn afgeleid van de broncode van onze Unix-variant, Unix System V."

SCO weigert vooralsnog te vertellen in welke delen van de broncode van Linux zijn code voorkomt. Het bedrijf zal de komende weken zijn bewijzen aan een selecte groep experts voorleggen.

SCO, onder meer betrokken bij UnitedLinux, is zo overtuigd van zijn gelijk dat het bedrijf besloten heeft zijn Linux-activiteiten per direct te staken. SCO zegt zich echter niet terug te trekken uit UnitedLinux., maar 'alle activiteiten uit te stellen'.

Tevens waarschuwt het bedrijf dat Linux-gebruikers dus mogelijk inbreuk maken op hun intellectuele eigendomsrechten. "We zijn echter alleen bezorgd over het commerciële gebruik van Linux", aldus Sontag. "Thuisgebruikers, waar geen commercieel gewin is, hoeven zich geen zorgen te maken.

Linus Torvalds

De bedenker van Linux, Linus Torvalds, reageert verrast op de uitspraken van SCO. "Ik kan niet wachten om te horen wat zij zien als inbreuk", aldus Torvalds.

"We hebben de ontstaansgeschiedenis van Linux ergens opgeslagen. Het zou vrij makkelijk moeten zijn om te achterhalen wanneer en waar iets is toegevoegd aan de broncode."

SCO wil niet zeggen of zij Torvalds, eigenaar van de merknaam Linux, uiteindelijk verantwoordelijk zullen houden. Wel adviseert het bedrijf mensen en organisaties die Linux commercieel gebruiken juridisch advies in te winnen over het gebruik van het open-sourcebesturingssysteem.