Geïnteresseerde partijen moeten zich voor 5 oktober met een bod melden bij het management van het eerder al grotendeels ontmantelde SCO. Dat bedrijf wil zijn Unix-business verkopen, terwijl de rechtszaak nog loopt over wie nou eigenlijk de eigenaar is van Unix: SCO of Novell. Laatstgenoemde zou de rechten op Unix niet volledig hebben doorverkocht aan SCO.

Novell opdelen

Ondertussen is Novell ook bijna kopje onder; het bedrijf wordt volgens ingewijde bronnen nu in tweeën gedeeld, waarbij elk deel wordt verkocht. Daarbij zou het Suse Linux-deel mogelijk naar VMware gaan en het restant naar een investeringsmaatschappij. Het niet-Linux-deel zou in ieder geval het aloude besturingssysteem Netware en de beheersoftware eDirectory (vroeger bekend als NDS) omvatten.

Het is niet bekend waar de Unix-eigendommen van Novell dan wel onder vallen. En dus ook niet waar dat heen gaat. Volgens de Wall Street Journal wil de geïnteresseerde investeerder het tweede Novell-deel kopen voor het reeds in bezit zijnde softwarebedrijf Attachmate. Die maakt thin client- en beheersoftware voor applicaties en servers, naast ook terminal-emulators voor onder meer mainframes.

'Continuïteit SCO'

SCO wil nu zijn Unix-activiteiten verkopen om de gebruikers daarvan continuïteit te kunnen bieden. Financieel directeur Ken Nielsen van SCO verklaart hiermee "de blijvende levensvatbaarheid van SCO, haar klanten, personeel en de Unix-technologie te waarborgen". Het bedrijf zelf is financieel al ten onder gegaan; het heeft in 2008 faillisementsbescherming (Chapter 11) aangevraagd. Het is sindsdien formeel nog wel actief gebleven met de verkoop van en ondersteuning voor zijn Unix-besturingssysteem (System V) en bijbehorende software.

De Unix- en later ook Linux-leverancier is beroemd geworden met zijn aanklacht uit 2003 tegen IBM. SCO beschuldigde de computerreus van ongeoorloofde overdracht van Unix-code naar het open source-besturingssysteem Linux. Diverse tegenaanklachten en ook hoger beroep in nagenoeg al die zaken, waarvan enkele nog lopen, zijn het gevolg geweest.

Tussentijds heeft Novell nog gesteld dat het de eigendomsrechten op Unix nooit volledig verkocht heeft aan SCO. Het zou slechts om een wederverkooprecht gaan. Vervolgens heeft SCO ook Novell aangeklaagd. Ook deze zaak heeft de gevallen softwareproducent verloren, en ook hiertegen is het in beroep gegaan. Novell heeft de Unix-rechten in 1993 gekocht van Unix-schepper AT&T. Twee jaar later is de Unix-deal met SCO gesloten.

Concurrentie

SCO heeft, net als alle andere Unix-leveranciers, last van toenemende druk op dat type besturingssysteem. De concurrentie heeft goedkopere alternatieven, zoals Windows en ook Linux. Volgens schattingen van onderzoeksbureau IDC is de wereldwijde licentieomzet van SCO in de periode 2007 tot 2009 met meer dan de helft gedaald: van 16 miljoen dollar naar nog maar 7 miljoen dollar vorig jaar.