Investeerder Stephen Norris Capital Partners (SNCP) en een onbekende partij uit het Midden-Oosten steken 100 miljoen dollar in de sappelende SCO Group. Het bedrijf vroeg vijf maanden geleden uitstel van betaling aan. Dat meldt onder meer ComputerWorld.

SCO is leverancier van een Unix-variant besturingssysteem, UnixWare, maar vooral bekend en berucht vanwege verschillende rechtszaken tegen Linux-producenten, waaronder IBM en Red Hat.

Dubbel bakzeil

SCO claimt namelijk dat Linux onrechtmatig gebruik maakt van beschermde Unix-code, en die zou eigendom zijn van het bedrijf. In 2006 verwees de rechter de meeste claims van SCO tegen IBM naar de prullenbak.

De betreffende Unix-rechten zou SCO hebben gekocht van Novell. Novell ontkent dat echter en meent dat SCO slechts een sublicentie heeft als Unix-wederverkoper. Vorig jaar stelde de rechter Novell in het gelijk: Novell is de eigenaar van Unix en UnixWare broncode en SCO heeft het licentiecontract gebroken.'

Reïncarnatie

Met dit vonnis in de hand eiste Novell meteen 40 miljoen van SCO, dat daarop vlak voor deze nieuwe rechtszaak uitstel van betaling aanvroeg. Met de nu bekend gemaakte injectie van 100 miljoen dollar zal deze en andere rechtszaken ook weer worden hervat.

Met de investering neemt durfkapitalist SNCP een controlerend belang in SCO en zal het concern van de beurs halen. De surseancerechter moet het reïncarnatieplan nog wel eerst goedkeuren.