McBride heeft de pdf-bestanden online gezet op verzoek van een commenter op de website annex blog van zijn advocatenpraktijk. In totaal haalt McBride 46 voorbeelden aan van broncode die vanuit Unix is gekopieerd in Linux. SCO geeft licenties uit voor Unix en claimt eigendomsrechten op de code daarvan.

LibElf en Linux STREAMS

Zoals verwacht gaan de vergelijkingen van de code vooral in op specifieke onderdelen. Componenten als LibElf (een implementatie van SVR4, een belangrijke Unix-variant uit 1988) en de STREAMS worden aangehaald als bewijs voor de beschuldiging van copy-paste vanuit Unix naar Linux.

Het is het eerste bewijsmateriaal dat ook daadwerkelijk openbaar is gemaakt. SCO heeft het bewijs zijn beschuldigingen jarenlang geheim of vaag gehouden. Volgens McBride ligt er nog veel meer aan bewijs voor de rechter, maar dat kan volgens hem niet worden geopenbaard vanwege gerechtelijke bescherming.

Geen spaan heel

In de reacties op zijn blogpost en op open source-fansite Slashdot wordt het bewijs dat McBride heeft gepubliceerd sterk bekritiseerd. LibElf is beschikbaar onder de BSD-licentie en is dus gewoon een vrij component, terwijl STREAMS helemaal niet is geïmplementeerd in de Linux-kernel. Daarvoor, zo schrijft Slashdot-commenter Tom Hudson, is een add-on nodig (LiS), die op zichzelf niet eens STREAMS implementeert en alleen de protocollen vertaalt.

De zaak SCO vs. Linux komt voort uit een ruzie tussen SCO en IBM. Het bedrijf is een rechtszaak begonnen tegen Big Blue omdat dat bedrijf delen van Unix onrechtmatig in Linux zou hebben verwerkt. SCO stelt de rechten op Unix te hebben gekocht van Novell. Complicerende factor is nog de overname door Linux-leverancier Caldera in 2002, die later de naam SCO heeft aangenomen. De aanklagende firma eist miljarden dollars schadevergoeding van IBM.

Maar de claim van SCO strandt op beweringen van Novell. Die voormalig Unix-leverancier beweert dat het intellectueel eigendom van Unix nooit is verkocht aan SCO, maar dat er slechts licenties zijn verleend. Novell zelf is nog eigenaar van Unix. Vervolgens is SCO ook een procedure tegen Novell gestart.

Gehaat

Met die acties is SCO kop van jut voor de opensource-gemeenschap, vooral omdat het bedrijf volgens geruchten financieel wordt gesteund door Microsoft. Theoretisch zouden alle Linux-distributies vogelvrij zijn, mocht SCO de zaak tegen IBM winnen.

Daar lijkt het niet op, aangezien de pogingen van SCO tegen Novell keer op keer voor de rechtbank stranden. Dat SCO door kan gaan, terwijl het al jaren op het randje van faillissement balanceert, is te danken aan het telkens weer vinden van een geldschieter. Afgelopen week wist SCO, voor de zoveelste keer, op het laatste moment geld te vinden om tegen een uitspraak van afgelopen juni in beroep te gaan.

Bron: Techworld.nl.