Dat blijkt uit juridische documenten die openbaar zijn gemaakt, zo meldt Zdnet. In een brief aan IBM stelde dat niet alleen Big Blue zich niet in het openbaar over de rechtszaak mocht uitlaten, maar ook personen die indirect verbonden zijn aan IBM. Omdat Torvalds destijds voor de nonprofitorganisatie Open Source Development Labs (OSDL) werkte mocht hij niet in de openbaarheid treden met kritiek op de rechtszaak, aldus SCO. IBM is volgens SCO de voornaamste financier van OSDL.

Niet alleen Torvalds moest zijn mond houden, zo blijkt uit de stukken. Ook Eben Moglen en Eric Raymond worden genoemd in de stukken. SCO stelde dat zowel Moglen als Raymond in dienst waren bij IBM als consultant. IBM heeft na ontvangst van de brief destijds direct een antwoord teruggestuurd waarin het bedrijf stelt dat Torvalds, Moglen en Raymond op geen enkele wijze verbonden zijn aan IBM.

Uit de documenten blijkt tevens dat SCO probeerde de juridische website Groklaw de mond te snoeren. Groklaw volgt de rechtszaak tussen SCO en IBM op de voet en laat zich geregeld kritisch uit over SCO. Het bedrijf wilde blogger Pamela Jones van Groklaw voor de rechter slepen. Volgens het bedrijf is Jones fictief en worden haar stukken in werkelijkheid geschreven door IBM. Groklaw ontkent deze claims.

Het bedrijf verkeert momenteel in zwaar weer. De koers van het aandeel SCO ligt al weken onder de één dollar. De Nasdaq heeft het afgelopen weekeinde een waarschuwing gestuurd naar SCO. Als de koers niet aantrekt, wordt het aandeel van de beurs gehaald.

De juridische strijd tussen SCO en IBM is al jaren groot in het nieuws met de beweringen van SCO dat Linux gebruik maakt van onderdelen van Unix waarop de auteursrechten bij SCO berusten. Dit heeft voor grote beroering gezorgd in de open source-gemeenschap. Diverse Linux-bedrijven en concerns als IBM vechten de claims aan.