Dat blijkt uit

informatie

waarop de website Groklaw.net de hand heeft weten te leggen.

In een verslag aan de beurswaakhond SEC schrijft de Unix-bouwer dat het salaris van Ryan Tibbitts, verantwoordelijk voor alle juridische aspecten rond het bedrijf, per 3 september stijgt van 160.000 dollar naar 210.000.

Daarnaast staat in dezelfde aankondiging dat hem ook een netto bonus van 50.000 dollar is toegekend. Dit bedrag komt bovenop een bonus van 30.000 dollar waarop Tibbitts al langer recht heeft.

Het bedrijf heeft inmiddels ook de rechter verzocht wel het personeel te mogen betalen om vooral de bedrijfsvoering niet in gevaar te brengen. Op dezelfde gronden wil het bedrijf ook niet hebben dat vertrouwelijke informatie over het bedrijf door de commissie van curatoren naar buiten wordt gebracht.

Ondertussen stapelen de problemen zich wel voor het bedrijf op. Het bestuur van schermenbeurs Nasdaq heeft besloten om per 27 september SCO op het strafbankje te zetten. Zodra de surseance achter de rug is kan het bedrijf weer als vanouds op een beursnotering rekenen.

Of het ooit zover zal komen is niet zeker, want het bedrijf heeft voorzichtig laten doorschermen dat het vreest dat het daadwerkelijk failliet kan gaan. In de Verenigde Staten is in tegenstelling tot Nederland een surseance in veel gevallen een methode om te overleven en schulden langdurig voor zich uit te schuiven. Vaak redden bedrijven het alsnog. In 2002 zijn de regels aangescherpt en is het lastiger bescherming tegen schuldeisers te krijgen.