De eerste zes maanden van dit jaar werden gedomineerd door gecombineerd gebruik van verschillende methoden om e-mailbeveiliging te doorbreken. Financieel gewin was hierbij de belangrijkste drijfveer. Dit blijkt uit een rapport van MessageLabs, zelf gespecialiseerd in mailbeveiliging. Uit het onderzoek blijkt dat de achtergronden van virussen en spam aanzienlijk zijn veranderd. Zogenoemde 'script kiddies' die virussen schrijven, bundelen de krachten met spammers om gezamenlijk geavanceerde spamaanvallen te lanceren. Met succes blijkbaar. Want ruim 63 procent van alle e-mails tijdens het eerste halfjaar was spam. Een jaar geleden was dat nog slechts 38 procent en in 2002 zelfs maar 1,5 procent. Ook het percentage virusmailtjes op `gezonde' e-mail neemt rap toe: van 0,3 procent in 2002 via 0,5 procent in 2003 naar 8,3 procent dit jaar.

Grenzen vervagen

Uit de gegevens van MessageLabs blijkt dat de meerderheid van de virussen die het bedrijf onderschepte over functionaliteit beschikte voor het verspreiden van spam. Dit gold bijvoorbeeld voor MyDoom, NetSky en Bagle. "De grenzen tussen virussen en spam zijn vervaagd", zegt Paul Wood, veiligheidsspecialist bij MessageLabs. "Commercieel gewin ligt hier waarschijnlijk aan ten grondslag. Er valt nauwelijks of geen geld te verdienen met het simpelweg verspreiden van virussen, maar als je kijkt naar de inkomsten die je kunt genereren met spam, dan krijg je een heel ander plaatje." Script kiddies zouden tot voor kort tevreden zijn geweest met het veroorzaken van chaos en kortstondige faam, maar zich nu realiseren dat ze veel geld kunnen verdienen door zich in te zetten voor grote spammers, aldus Wood.

Spyware

Niet alleen virussen en spam gaan een innig verbond aan. Onlangs werd al duidelijk dat spammers gebruik zijn gaan maken van spyware om aangepaste spam naar verschillende slachtoffers te kunnen sturen. Gecombineerd gebruik van spam en spyware is volgens Woods de volgende stap. "Spammers, virusschrijvers en hackers combineren hun technieken om het effect van aanvallen op e-mailbeveiliging te verhogen."