De Finse fabrikant Jolla heeft de SDK van het nieuwe mobiele platform Sailfish online beschikbaar gemaakt, zodat ontwikkelaars aan de slag kunnen om apps te ontwerpen. De SDK van deze MeeGo-opvolger is beschikbaar voor Windows, Mac en Linux.

Drukke markt

Het nieuwe besturingssysteem is een van de nieuwe mobiele platforms die dit jaar allemaal op de markt verschijnen. Het gaat daarom niet alleen de concurrentie aan met giganten als Android en iOS, maar ook met andere nieuwkomers als Firefox OS, Ubuntu en Tizen. Daarnaast geven BlackBerry en Windows Phone het bij lange na niet op en zo wordt de markt dit jaar een stuk voller.

Sailfish is de doorstart van MeeGo. Het Finse bedrijf Jolla kocht het besturingssysteem van Nokia en nam wat personeel over om door te werken aan het OS. MeeGo is overigens zelf ook afgetakt en verwerkt in het OS Tizen van Samsung en Intel. Toen Nokia het zich op Microsoft besloot te richten en MeeGo naar de achtergrond duwde, vulde Samsung het gat op dat Nokia achterliet bij Intel.