Seagate en Maxtor menen een veel uitgebreidere productenreeks te kunnen bieden als zij hun onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven kunnen delen. De fabrikanten schatten dat er zo'n 300 miljoen dollar per jaar kan worden bespaard.

De aandeelhouders van Maxtor krijgen 7,25 dollar per aandeel. Dat is drie dollar meer dan de waarde van het aandeel dinsdag, toen de deal gesloten werd.

De aandeelhouders van Seagate krijgen na de overname 84 procent van het gecombineerde bedrijf in handen, dat onder de naam Seagate verder gaat.

De overname werd zowel bij Seagate als bij Maxtor unaniem goedgekeurd door de directie. Een definitieve afronding vindt waarschijnlijk plaats in de tweede helft van 2006, wanneer de aandeelhouders en toezichthouders hun goedkeuring hebben gegeven.

Het management-team van Seagate zal niet van samenstelling veranderen. De algemeen directeur van Maxtor, C. S. Park, krijgt bij Seagate een toppositie. Wat er gebeurt met de werknemers van Maxtor, is nog niet bekend. Maxtor heeft wereldwijd zo'n 13.500 mensen in dienst.