Drie weken geleden noemde Seagate ceo Bill Watkins solid state drives (ssd's) speelgoed voor een nichemarkt en dreigde tegelijkertijd met rechtszaken wanneer zou blijken dat deze vorm van opslag een bedreiging zou vormen voor de industrie, die gebaseerd is op magnetische opslag. Dat dit geen loos dreigement was, bewijst Watkins nu, door een rechtszaak aan te spannen tegen STEC. Het bedrijf zou in totaal vier patenten van Seagate hebben geschonden, op het gebied van opslag van geheugen, back-up van geheugen en de mogelijkheid van een schijf om zichzelf te scannen en testen op fouten.

Bescherming van patenten

In een verklaring die Watkins heeft uitgegeven, valt te lezen dat de rechtszaak simpelweg een manier van Seagate is om haar patenten te beschermen. STEC denkt hier echter anders over en meent dat Seagate nooit enige poging tot contact heeft ondernomen op het gebied van eventuele inbreuk op patenten. Daarnaast is STEC ervan overtuigd te kunnen bewijzen dat de patenten van Seagate ongeldig zijn en niet toepasbaar op de producten van STEC.

Perfect slachtoffer

Hoewel een rechtszaak vooral zal draaien om de vraag of de patenten van Seagate legitiem zijn of niet, draait het grotere verhaal vooral om de bedoelingen van Watkins. De Seagate-topman heeft namelijk een zeer logische reden om juist STEC te kiezen als eerste doelwit.

STEC noteerde in 2007 een winst van 10 miljoen dollar, met een omzet van 189 miljoen dollar. Omdat het bedrijf relatief klein is, met een kleine winstmarge, is het een perfect slachtoffer voor Seagate, dat met een omzet van 11,4 miljard dollar veel groter en krachtiger is. Een bedrijf ter grootte van STEC zal uiteraard veel sneller om de onderhandelingstafel gaan dan andere giganten als Samsung of Intel.

Proefproces

Als Seagate het inderdaad voor elkaar krijgt om STEC naar de onderhandelingstafel te dwingen, dan staat het bedrijf automatisch een stuk sterker met haar patentenportfolio, waarmee het volgende slachtoffer aangepakt kan worden. Als dit daadwerkelijk de koers is van Seagate, dan krijgt het bedrijf te maken met aantal zeer grote spelers op de markt die hun zinnen hebben gezet op ssd's. Op dit moment richten Watkins en consorten zich echter voornamelijk op het uittesten van hun claims.