Linden Lab laat in een verklaring weten dat de stap "de winstgevendeheid van het bedrijf versterkt". Ook moet de reorganisatie helpen de virtuele 3D-wereld Second Life naar sociale netwerken, de browser en mobiele telefoons te brengen. De virtuele marktplaats van Second Life wordt verder uitgebouwd.

Om dit te bereiken is volgens Linden Lab het een inkrimping van 30 procent van het personeel nodig. Second Life bestaat sinds 2003 en kreeg na oprichting een enorme boost. Het bedrijf haalde 19 miljoen dollar aan investeringen op. Hoe het nu gesteld is met de financiële situatie van Linden Lab is niet bekend. Sinds 2006 zijn er geen investeringen meer binnen gekomen, aldus Paid Content.

Amsterdam

In Nederland is het gebruik van 3D-omgeving marginaal. Per maand heeft Second Life een krappe 24.000 actieve gebruikers. Veel gemeenten die ooit een virtueel loket openden, vertrokken later uit de online wereld.

Onlangs opende Linden Lab een Europees hoofdkantoor in de Westerstraat in Amsterdam. De reorganisatie heeft geen effect op de Europese activiteiten van het bedrijf, aldus een woordvoerster. Het hoofdkantoor bestaat tot nu toe uit één communicatiemedewerker.